Здравният ДАНС откри нарушения във Видинската болница 07.11 | 19:19

На 4 октомври отделението е преустановило дейността по хемодиализа, а на 9-и същия месец е била възстановена

От iNews

Агенцията "Медицински одит", известна и като здравния ДАНС откри нарушения в спешното отделение на Видинската болница при оказването на медицинска помощ на починалия 50-годишен пациент след авариралата хемодиализма система преди месец. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Оказва се, че при приемането му дежурният спешен лекар не си е направил труда да му направи изследвания, каквито изискват медицинските стандарти.

Пациентът К. М. е имал множество заболявания, сред които терминална хронична бъбречна недостатъчност, хипертонична нефропатия, дисметаболитен синдром, вторична ренална анемия, ИБС – състояние след стентиране. На 1 октомври му е предстояла планова хемодиализна процедура по време на втората смяна. По данни на медицинския персонал, той не се е явил, като е казал, че ще отиде за третата смяна. Заради аварията той пропуска хемодиализата. На следващия ден пациентът заявил, че ще отиде със собтвен транспорт на хемодиализа на 3-ти в Монтана. На 3 октомври, в 7.04 ч. в Центъра за спешна медицинска помощ постъпва повикване от него с оплаквания от задух и прилошаване. Екипът е пристигнал на адреса за 5 минути, а 10 минути по-късно пациентът е транспортиран до Спешно отделение. Извършена е рентгенография, която доказва "белодробен оток". В хода на лечението е проведена консултация и с кардиолог. Въпреки реанимационните действия, в 8.40 ч. той е починал.

Проверяващите са констатирали, че в приложената документация няма информация за назначени и проведени параклинични изследвания, с което са нарушени различни текстове от Закона за здравето и Медицинския стандарт "Спешна медицина”. Това означава, че дежурният лекар, извършил прегледа на К. М., не е назначил и не са извършени клинико-лабораторни изследвания на пациент в спешно състояние.

Предстои образуването на административно - наказателни производства на дежурния в отделение "Спешна медицина" и на консултиращия кардиолог в лечебното заведение. Цялата документация ще бъде предоставена на Районната прокуратура в гр. Видин.

По отношение на водоочистващата система за хемодиализа назначената проверка установи, че инсталацията за омекотяване на водата, използвана в процеса на хемодиализа в болница "Св. Петка" във Видин е аварирала на 1 октомври, вследствие на високо налягане след отстраняване на проблем с магистрален водопровод. Това е наложило спешното изключване на пациентите от процедурата. До отстраняване на аварията е изключен дейонизиращият цилиндър от системата, което е позволило до подмяната на авариралата част диализата да бъде извършвана с пречистена, но неомекотена вода. Своевременно е била създадена организация за транспортирането на пациентите до гр. Лом и гр. Монтана по график. Пациентите, пожелали да се диализират в отделението по хемодиализа в МБАЛ "Св. Петка" АД, гр. Видин, са подписали информирани съгласия за извършване на диализа с пречистена, но неомекотена вода.

На 2 октомври 16 души са диализирани в болница "Св. Петка" във Видин и при нито един от тях не са забелязани странични явления от типа на "Синдром на твърдата вода”. На 4 октомври отделението е преустановило дейността по хемодиализа и е започнала подмяната на авариралата част на водоочистващата система.

Във вторник, на 9 октомври, работата на отделението е била възстановена.

Водещи

Най-четени