Здравнонеосигурените у нас – млади и работещи в сивия сектор 10.09 | 10:56

БЛС предупреди, че пак може да няма нов рамков договор

От Христина Рафаилова

Неосигурените българи са основно млади хора, работещи в сивия сектор. Това показва анализ на Центъра за защита на пациентите, представен от доктор Стойчо Кацаров. Той заедно със секретаря на Българския лекарски съюз (БЛС) коментираха в ефира на TV7 излезлите данни, че 2 млн. граждани са с прекъснати права заради неплатени здравни вноски. 

Кацаров добави, че вероятният брой на заетите, които не покриват осигуровките си, са към 1,7 млн., като вероятно половината от тях са в чужбина. 

От своя страна Ленков заяви, че тези хора ползват здравни услуги, без да плащат, като това основно се случва чрез спешните центрове. Според него принципът на солидарност на осигурителната система се руши и ако не бъдат предприети мерки, предстои тотален крах. Секретарят на БЛС добави, че всяка областна болница задлъжнява с около 150 000 лв. годишно заради лечението на пациентите, за които никой не плаща. 

Ленков каза, че предстои на събора на съсловната организация да бъде изработено предложение за нов рамков договор. Ако Лекарският съюз получи мандат да защитава проекта, той ще бъде представен на здравната каса. От думите на Ленков стана ясно, че ако той не бъде приет от НЗОК, за втора поредна година няма да има Национален рамков договор. Това означава, че ще важи този от 2012 г. Така ситуацията в здравеопазването няма да се промени и ще има още по-засилен миграционен поток на медицински кадри.

Кацаров каза, че в системата нещата ще потръгнат, ако държавата се отнася равнопоставено към всички болници. Според него държавата иска да управлява, да се намесва и да администрира здравеопазването и това била основната причина за лошото качество на медицинските услуги. Което означавало хората да заплащат здравни услуги, въпреки че са осигурени. Това демотивирало хората да покриват вноските си. 

Ленков коментира, че не може да има втора здравна каса. Причината за това е промяната в закона, с която здравноосигурителните дружества се трансформираха в застрахователни. Според него нормативната уредба трябва да бъде променена отново и отново да им бъде върнат старият статут. 

Водещи

Най-четени