Здравното министерство: Работим за ликвидиране на кризите в болниците в Ловеч и Враца 05.10 | 18:00

Държавата иска от общините да станат гарант за кредити за стабилизиране на лечебните заведение

От iNews.bg

Работим по всички възможности за излизане от кризата, в която се намират областните болници във Враца и Ловеч. Около това се обединиха представителите на ръководството на Министерството на здравеопазването и кметовете на община Ловеч и на община Враца Корнелия Маринова и Калин Каменов.

"Вървим към предоговаряне на задълженията на двете лечебни заведения, като вече е намерен вариант за кредитиране на болниците в Ловеч и Враца. Размерът на евентуалните кредити, по които Министерството на здравеопазването ще разчита на общините-съакционери в лечебните заведения да станат гарант, ще покрие общите и просрочените задължения на болниците, а служителите ще получават възнагражденията си от приходите по здравна каса. Държавата не може да отпусне нито лев на двете дружества, защото това попада в параграф нерегламентирана държавна помощ и България ще бъде санкционирана от ЕК. Буквално се състезаваме с времето и само с ваша помощ можем да спечелим известна преднина", аргументира се заместник-министърът на здравеопазването маг.-фарм. Лидия Нейчева.

Кметът на община Ловеч пое ангажимент още в понеделник да свика извънредно заседание на общинския съвет, на което да бъде разгледано кредитирането на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов". Кметът на Враца Калин Каменов изрази принципно съгласие да води разговори с общините-съакционерите във врачанската областна болница, като ще се мисли и върху други варианти. Представителите на местната власт се ангажираха с отсрочване задълженията на болниците за местни данъци и такси.

От здравното министерство припомнят, че МБАЛ "Христо Ботев" - Враца и МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов"- Ловеч са в тежко финансово състояние заради нерентабилни договори с частни структури и лош мениджмънт през годините. Настоящото ръководство на здравното министерство прави всичко по силите си всички български граждани да получават адекватни и здравни грижи, а на всички български лекари, медицински сестри и друг болничен персонал  да бъдат гарантирани спокойни условия на труд.

Водещи

Най-четени