И Уелс се обяви "против" пушенето в колата 07.02 | 17:09

В страната бе лансирана кампания на правителството за спиране на тютюневия дим, особено когато се возят децата

От iNews.bg

Непрекъснато се говори за вредата от пушенето. В България дори се въведе пълна забрана за пушене на обществени места, която ще бъде приложена от 1 юни тази година.

В Уелс също са загрижени за здравето на хората. В страната бе лансирана кампания за спиране на пушенето, дори и в колите, особено когато се возят деца, съобщава BBC.

Кампанията на правителството има за цел да предпази младите хора от въздействието на вторичния тютюнев дим в затворено помещение. Изрична забрана ще бъде въведена в зависимост от успеха на тригодишна кампания.

Според Саймън Кларк от групата Forest забраната ще струва скъпо и е напълно ненужна стъпка.

Според здравните специалисти обаче, децата, които пътуват в автомобил, в който се пуши, са изложени на риск от пасивно пушене. Това може дори да доведе до внезапна детска смърт или астма при децата.

Според лекарите доказателствата за високото ниво на токсични химикали в коли, в които се пуши, са безусловни, дори и при отворен прозорец.

Кампанията срещу пушенето в колите в Уелс цели да накара хората да осъзнаят, че пушенето в автомобила е опасно за пътниците си, особено за децата. Възрастните хора също са изложени на риск при пушене в кола, ставайки пасивни пушачи.

Целта на кампанията е да се насърчат родителите да не пушат в колите си, особено когато возят децата си.
Според статистиката един на всеки четирима възрастни или 23% от жителите на Уелс пушат, като процентът е по-висок в по-изостаналите области.

11% от 15-16-годишни момчета и 16% от момичетата палят цигара. Четирима от всеки пети са съгласни да се забрани пушенето в автомобили, особено ако в колата се вози дете под 18-годишна възраст.

Миналата година Ирландия първа реши да дискутира въпроса за въвеждането на забрана за пушене в личните автомобили. Единият вариант на предложението класеше забрана на пушенето в колата, ако в нея се вози дете под 16-годишна възраст.

Няколко месеца по-късно лекари във Великобритания също предложиха пълна забрана на пушенето в автомобилите. Британската медицинска асоциация призова правителството да въведе промените по здравословни причини, а не заради безопасността на движението по пътищата.

Водещи

Най-четени