И болният, и здравият трябва да пазят гръбнака си 03.04 | 10:00

Неврохирургът д-р Илиян Стоев от СБАЛ "Гръбначен център" пред iNews за болестите на гръбначния стълб и какво да правим, ако имаме херния

От iNews.bg

"Тези хора са магьосници. Приеха ме на носилка – не можех да дишам от болка, а сега се разхождам" - с тези думи ме посреща поредният пациент на СБАЛ – Гръбначен център във ВМА, без да подозира, че имам среща с д-р Илиян Стоев - един от водещите неврохирурзи на центъра.

"Този лекар има златни ръце", продължава развълнуван болният, разбрал мисията ми, с която съм в центъра. "Имах пет хернии, болката пронизваше и стигаше дори по крака ми. Не можех да говоря от болка. А за една седмица тези хора ме върнаха отново на крака".

"Доблестта ни прави уникални – няма друга болница или клиника, която да се занимава и да лекува само болести на гръбначния стълб", разказва д-р Илиян Стоев, който работи в първото и единствено специализирано лечебно заведение в България за лечение единствено на заболявания на гръбначния стълб и гръбначния мозък. Д-р Стоев оперират всички видове гръбначни заболявания и е с 30-годишна практика в областта на мозъчната и гръбначна хирургия. Един от пионерите в България на съвременната гръбначна хирургия и на минимално инвазивната хирургия в тази област. Има много специализации в чужбина.

Лечение

Обект на лечение в СБАЛ "Гръбначен център" са болките в шията, гърба и кръста с или без излъчване към крайниците, както и сетивни и двигателни разстройства. Болните от дискова херния, гръбначна стеноза, травми на гръбначния стълб и гръбначния мозък, тумори на гръбначния стълб и гръбначния мозък, възпалителни заболявания на гръбначния стълб и гръбначния мозък, паразитни заболявания на гръбначния стълб и гръбначния мозък и други болести на гръбнака, могат да намерят лечение на болките си.

Лечението протича чрез мултидисциплинарен подход, при който се обединяват в едно усилията на специалисти от различни области като неврохирургия и ортопедия, неврология, физиотерапия, кинезитерапия, образна и интервенционална рентгенология, анестезиология и др., тясно специализирани в областта на гръбначните заболявания. Всички те са включени в лечението на един и същ пациент.

Методи на лечение

"Ние се занимаваме само с гръбначни болести, като специфичното е, че се занимаваме с минимални инвазивни подходи, които са новите, високоефективни подходи, които имат място в гръбначните грижи", продължава д-р Стоев.

Минимално инвазивни методи на лечение се осъществяват инжекционно или с малки (до 1.5 см) разрези на кожата. За осигуряване на точността по време на операцията, инструментите се насочват чрез рентгенов контрол.

Болести, които се лекуват в Гръбначния център

В "Гръбначния център" идват пациенти с дегеративните заболявания на гръбнака – заболявания на междупрешлените дискове, на прешлените и съответно – резултиращи в гръбначния мозък и нервните коренчета. Крайният резултат е притискане на тези структури и оплаквания и болка. Дегенерацията на междупрешленния диск е процес на остаряване, намаляване на неговото водносъдържимо, става по-лесно раним при минимални въздействия, микротравми, характерни за обездвижения човек, който стои много на стол, зад бюро, на масата, който не се движи, който не спортува, уточнява д-р Стоев.

Най-честите заболявания на гръбначния стълб  са дисковите хернии. Ако губите контрол върху уринирането или получите парализа на мускулна група или отделен мускул, която е в развитие – не можете да стъпвате на пета на десния крак и е настъпило сега и продължава дълго време, трябва незабавно да се обърнете към специалистите, тъй като се налага хирургична намеса и незабавна операция.

Ако парезата е станало преди 6 месеца, няма повод за безпокойство. Всички останали хернии подлежат на консервативно лечение, което протича в рамките на 3 седмици до 2 месеца. Благодарение на минималните инвазивни методи, обаче пациентите се възстановяват за седмица и човек може да се върне към нормалната си физическа активност и да започне работа.

Обездвижените хора са подложени на постоянни микротравми, както и тези, които имат принудителна работна поза, която много често е неудобна за тялото – наведени напред или с вдигната глава нагоре. Оттам се развиват заболявания като дискови хернии, образуването на шипове, водещи до гръбначна астеноза.

От хернии страдат предимно по-възрастни пациенти, но напоследък и възрастовата група на болните от дискови хернии се измества и е нормално 16-17-годишни да боледуват от херния. "Там не става дума за типичната дегенерация, защото е много рано, а е по-скоро някаква форма на травма, която може да е причинена от спорт или битова травма, която води до дискова херния", обяснява неврохирургът.

И болният, и здравият трябва да пазят гръбнака си

Трябва да се знае, че и болният, и здравият трябва да избягват вдигане и носене по неподходящ начин на тежести, движение с голяма амплитуда – да не се навеждаме, ако трябва да направим нещо на земята, а трябва да клекнем, да коленичим, да използваме различни трикове, така че да не се прави това екстремно навеждане и резки движения в кръста и шията. Те водят до прекалени усуквания, но човек в ежедневието си рядко прави резки движения – той ги прави при определени спортни действия или понякога внезапно. Затова внимавайте със спорта, ако не сте професионалист, тъй като истинските спортисти знаят как да се пазят и техните мускули са подготвени, предупреждава д-р Стоев.

Когато човек е обездвижен и трябва да вдигне нещо от земята, мислещият човек трябва първо да си разгрее мускулите, да си раздвижи кръста, и трябва не да се наведе, а да клекне да го вземе и да се изправи с крака, а не с мускулите на гърба. И това трябва да го правят не само тези, които имат хернии, но и здравите.

Умният човек се пази, преди да се разболее

"Един пациент ми каза, че много от нещата, които съм му препоръчал да ги направи, ги е открил сам – нашият здрав разум ни тласка по верния път – може да открием много от нещата, които не трябва да правим сами, въпросът е дали ще послушаме здравия си разум", шегува се още д-р Стоев и продължава - "Умният човек се пази, преди да се разболее".

Училище за гръбнака

Затова специалистите от "Гръбначния център" във ВМА правят "Училище за гръбнака", в което хората могат да научат как правилно да извършват ежедневните си дейности, как да се приспособяват към условията на работа, как да се възстановяват след оперативно лечение и как да избягват въобще възникването на гръбначни проблеми.

Училището, което се намира в консултативен кабинет във ВМА, може да бъде посетено от всеки желаещ да научи как да стои, докато кара колата си и да дава на заден, без да се обръща, как да стане и седне в колата, без това да навреди на гръбнака му.

Д-р Стоев издава част от съветите, които могат да се научат – като например, как да си вземем предпазния колан в колата – да не го хващаме с противоположната ръка, а с лявата ръка да го изтеглим, да го прехвърлим с дясната си ръка и оттам – закачим. Това на вид просто движение може да ни спести доста болки, ако го правим по правилния начин.

Човек трябва да почива, преди да се е уморил...

"Имах професор, който, когато го питаха: "Какво прави", той казваше: "Почивам" и питайки го защо, той отговаряше: "Защото човек трябва да почива, преди да се е уморил, умориш ли си - и да почиваш е късно". Същото е с гръбначните заболявания – човек трябва да се пази, преди да се разболее, категоричен е д-р Стоев.

 

СБАЛ "Гръбначен център" е първата и единствена по рода си в България и на Балканите специализирана болница за лечения на заболявания на гръбначния стълб и гръбначния мозък с акцент върху минимално инвазивната гръбначна хирургия.

Болницата разполага с две операционни зали –  асептична и септична, стационар с 36 легла, приемно консултативен кабинет и необходимите за тяхното ефективно функциониране звена. Стаите имат съвременен облик и луксозна степен на завършеност. Разполагат с климатици, кабелна телевизия и безжичен интернет, достъпни за всички пациенти на болницата.

Болницата има подписан договор с НЗОК за работа по клинични пътеки, отнасящи се до нейната специализация, и оперативното лечение не се заплаща. Ако се налага при операцията да се използват консумативи разходите, за които не се покриват от НЗОК, както и ако си изберете предпочитан от Вас операционен екип, ще се наложи да заплатите за тях.

Водещи

Най-четени