И здравните инспектори на протест за по-високи заплати 15.03 | 11:26

Хора с 32 години стаж взимат по 520 лв., дават им по 25 ст. за извънреден труд

От iNews.bg

Здравни инспектори също излизат на протест заради ниски заплати. Днес част от служителите в Регионалните здравни инспекции ще покажат недоволството си в рамките на обедната си почивка. Други ще протестират символично - само с лентички на реверите си, предаде бТВ. Всички това се случва навръх професионалния им празник.

"Много трудно се справяме с тези пари, особено зимата, когато има големи сметки за ток, почти повече от половината заплата отива за сметки. Всеки от нас има кредити, овърдрафти”, коментира Валентина Георгиева, която работи в системата от 32 години. В момента заплатата ѝ е 520 лева.

Тя отговаря за определен брой заведения и често става обект на агресия, особено при проверка за тютюнопушене в обектите. Понякога се налагат и проверки през нощта – срещу допълнително заплащане.

"Просто ми е неудобно да кажа – 25 стотинки на час. Влизаме в казина, в които виждаме, че хората вкарват в машинките по 500, по 1000 лева, две наши заплати, ние работим от 22:00 до 24:00 ч. за 25 стотинки на час”, допълва Валентина.

Тя и колегите ѝ са тесни специалисти, затова трудно биха могли да си намерят друга работа. Разчитат на обещаното увеличение и се надяват то да важи за всички здравни инспектори.

Вчера от здравното министерство съобщиха, че служителите на РЗИ ще получат увеличение на заплатите със задна дата – от 1 януари. То е 18%, като така средната заплата на здравните инспектори ще се увеличи от 640 на 754 лв.

Водещи

Най-четени