Извънредна имунизация срещу полиомиелит във Врачанско 10.05 | 14:57

Ваксина срещу заболяването трябва да получат всички деца на възраст от 3 месеца до 7 г.

От Кремена Бедерева

Извънредна имунизация срещу полиомиелит (детски паралич) започва от утре -11 май във Врачанско, която трябва да завърши в десетте общини в областта до края на месеца, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Имунизацията се извършва заради зачестилите случаи на тежкото заболяване в бившите съветски републики в Средна Азия, както и в Русия и Украйна.

Ваксина срещу заболяването трябва да получат всички деца на възраст от 3 месеца до 7 години, които не са имунизирани или имат пропуски в имунизациите, като това са предимно деца от ромски произход, допълват от здравната инспекция.

Създадена е необходимата организация за извънредната имунизация съвместно с местните власти и здравните медиатори в кварталите с компактно ромско население, допълват от инспекцията.

Кампанията се координира от областната администрация във Враца. Ваксината ще се дава по график от медицински екипи в специализирани кабинети по населени места в общините.

Децата могат да бъдат имунизирани и в кабинета в сградата на инспекцията във Враца на ул. "Черни дрин". За кампанията в областта са предвидени 2 500 дози ваксина.

Водещи

Най-четени