Изписват ни от болница с информирано решение 21.04 | 12:57

Новата мярка се създава заради случаите на по-ранно изписване на пациенти от лечебните заведения

От Кремена Бедерева

МЗ ще въведе информирано решение за преждевременно изписване от болница, съобщават от пресцентъра на здравното министерство.

"За да се гарантират по-добре правата на пациентите и лекарите ще въведем информирано решение за преждевременно прекратяване на болничния престой”. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов при посещението си в МБАЛ Бургас днес.

Новата мярка ще се създаде заради случаите на по-ранно изписване на пациенти от лечебните заведения, които нерядко завършват с усложнения и неблагоприятни последици за тях.

За да е сигурно, че няма злоупотреби от страна на лечебните заведения и че лекарите са разяснили възможните последици на болните хора, МЗ ще въведе ново информирано решение.

В този документ ще се посочват възможните рискове за здравето и живота на пациентите при по-ранното им изписване. Те ще могат да напуснат болницата едва, след като го подпишат.

Ако въпреки това са съгласни да напуснат клиниката, по този начин ще е сигурно, че хората наистина са наясно с рисковете и сами са взели това решение, каза министърът на здравеопазването.

Този документ ще запази и сигурността на лекарите, тъй като те не могат да накарат насила хората да стоят в болниците.

В случаите, когато пациентите доброволно са напуснали болницата по-рано и след това са настъпили усложнения, медиците няма да са отговорни за това.

В информираното решение ще се посочва и че при преждевременно напускане на лечебното заведение, разходите по оказаните медицински грижи остават за сметка на пациента.

 

 

Водещи

Най-четени