Изпреварихме гърците по пушене 07.12 | 17:33

България е и сред държавите, където най-много хора дишат цигарения дим на другите

От iNews.bg

България изпревари Гърция по брой на пушачите. Нашата страна винаги е била на първите места в Европа по употреба на тютюневи изделия, но досега винаги югозападната ни съседка ни е изпреварвала. Според последните данни на Евростат обаче това вече не е така.

В България 34.7% от населението над 15-годишна възраст пуши. Докато в Гърция става въпрос за 32.6%, предаде бТВ. Най-малко пък са пушачите в Швеция - само 16.7%. Малко повече – 17.2 на сто са пристрастените към цигарите във Великобритания.

Съседна Гърция обаче води по отношение на пасивното пушене. Там близо две трети от населението ежедневно вдишват цигарения дим на други хора. Това поставя страната на първо място в Европейския съюз по рискове за здравето, причинени от пасивно пушене.

По данни на европейската статистическа служба 64.2% от гърците са изложени ежедневно на цигарен дим в затворени помещения. На второ място по този показател е Хърватия с 44.7 на сто, а трета е България с 40.5%. В другия край на класацията отново е Швеция, която защитава най-добре населението си от пасивно пушене, както и Финландия. В тези 2 държави под този риск попадат съответно с 5.9 и 6.3 на сто от хората.

Водещи

Най-четени