Имате махмурлук? Забравете за бирата 09.10 | 11:40

Пийте спрайт

От Кремена Бедерева

Китайски учени, изследвали ефекта при махмурлук на 57 напитки, твърдят, че спрайтът помага най-добре на човешкото тяло да разгражда алкохола, съобщи в. Daily Mail.

Учените от университета Сун Ят-Сън в Гуанчжоу установиха, че някои от напитките - от билкови чайове до газирани, наистина ускоряват разграждането на алкохол, което облекчава страданията.

Други обаче го забавят и така симптомите остават. Гаденето и главоболието след препиване се причиняват не от самия алкохол, а от процеса на неговото разграждане. Когато пием, черният дроб освобождава ензим, наречен алкохолдехидрогеназа. Той разгражда съдържащия се в алкохола етанол до ацеталдехид, който се разгражда до ацетат от ензима алдехид дехидрогеназа.

Махмурлукът се причинява от ацеталдехидът, докато ацетатът е безвреден и дори на него се дължат някои от ползите от алкохола. Затова учените изследват въздействието на напитките върху ензимите алкохолдехидрогеназа и алдехид дехидрогеназа.

Резултатите им показват, че някои напитки, като вид чай с коноп, удължава процеса на разграждане на алкохола и така махмурлукът е по-продължителен. Спрайтът и добавяният в него лимон е сред напитките, които ускоряват производството на алдехид дехидрогеназа и процеса, с който той разгражда алкохола. Така намалява продължителността на махмурлука.

Младите хора и редовните пиячи произвеждат повече от ензима алкохолдехидрогеназа. Затова те не чувстват толкова силно ефекта на алкохола колкото възрастните. Възрастните обаче страдат по-малко от главоболие след препиване, уточнява БТА. Главоболието се появява, защото алкохолът уврежда мозъка и той временно се подува и се притиска в черепа. Тъй като с остаряването мозъкът се свива, има повече място, ако се подуе, преди да стигне до костта.

Най-четени