Инвестират 3 млн. евро в нова ин витро болница 15.05 | 12:04

Специализираната болница е сред най-големите и модерни здравни заведения у нас

От Кремена Бедерева

Приблизително 3 милиона евро се влагат в специализирана болница за активно лечение по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина (СБАЛАГРМ) "София”. Инвестицията е на д-р Явор Владимиров,  специалист по репродуктивна медицина с над 20-годишен опит и "татко” на стотици бебета, и неговият екип.

В основата на инвестираните средства е банков кредит. Средствата са вложени в построяването на 7-етажната сграда и закупуването на най-новия клас медицинско и лабораторно оборудване. При проектирането и оборудването са спазени последните европейски изисквания.

Над 80 нови работни места се откриват, като допълнително се предоставя заетост и на други специалисти. Новата болницата е една от най-големите и модерни специализирани медицински заведения в областта на асистираната репродукция.

СБАЛАГРМ "София” има РЗП 2000 кв. м. и паркинг с 24 места. Изграждането й е отнело 2 години и половина. Мястото е подбрано така, че да е далеч от пътни артерии.

"За инвитро лаборатория това е важно, защото високата замърсеност на въздуха, която основно е в следствие на автомобилния трафик, има отрицателен ефект върху развитието на ембрионите, коментират от новата болница. "Чрез съвременната архитектура на сградата и вътрешният дизайн се опитваме да разчупим стереотипа за болнично заведение и да създадем у пациентите усещане, че са по-скоро на гости при приятели,  допълват от там.

СБАЛАГРМ "София” ще лекува основно безплодието, но ще се занимава и с оперативна гинекология,  патология на бременността и профилактика на онкологичните заболявания при жената. Болницата има оперативен сектор и отделения с 30 легла. В диагностично-консултативният център пък се прави диагностика и лечение в извънболничната помощ.

Новост за България е инвитро лабораторията с всички съвременни техники на асистирана репродукция – инвитро, икси, инвитро матурация, вътрематочни инсеминации, замразяване на сперматозоиди, яйцеклетки и ембриони, асистирано излюпване на ембриони, предимплатационна генетична диагностика. 

В инвитро лабораторията нова вентилационна система поддържа чистота от клас Д на помещенията. Специални мулти-газови инкубатори правят условията за култивиране на ембрионите близки до тези в тялото на майката.

Това позволява максимална продължителност на отглеждането им и оптимална селекция. В процес на изграждане е оптична система в инкубаторите, която наблюдава постоянно всеки ембрион. Така потенциалът за развитие на всеки "нероден пациент" се оценява обективно.

Новост са и цитогенетична, семинологична, хистологична  и клинико-имунологична лаборатории за диагностика и лечение на безплодие, особено на трудно решими случаи.

Три са условията, на които според д-р Владимиров трябва да отговаря модерната инвитро болница: сигурност за качеството и дискретността на лечението, съвременни стандарти при оборудването и изискванията към помещенията, и квалифициран  и отговорен персонал.

По неофициални данни двойките с репродуктивни проблеми у нас са над 250 000.

Водещи

Най-четени