Интересът към ваксината срещу рак на маточната шийка нараства 13.11 | 12:41

От програмата за превенция на болестта настояват за още пари за профилактика

От Мая Александрова

От Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка представиха данни, според които интересът към препоръчителната ваксина срещу рак на маточната шийка нараства.

24 219 момичета до момента са имунизирани по националната програма за профилактика на рака на маточната шийка, съобщи д-р Тедора Тодорова, представител на Министерството на здравеопазването.

В същото време се оказва, че бюджетът на програмата за следващата година е съкратен с 500 милиона лева.

От Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка настояват да се увеличи бюджета за следващата година на 3 млн. лв. За тази година той е 2 млн., но за 2014 са заложени 1.5 млн.лв., каза Пенка Георгиева, член на Националния координационен съвет към програмата.

По нейните думи председателят на съвета д-р Бойко Пенков, който е и заместник-министър на здравеопазването, се е ангажирал да направи това предложение пред министъра на здравеопазването.

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка започна през октомври 2012 г. и е предназначена за всички момичета, навършили 12 години. Ваксината се поставя по желание на родителите и се заплаща от Здравната каса, предаде БТА.

"Това е първата по рода си програма, имаща за цел профилактика на онкологично заболяване. Осигурени са публични средства за имунизиране на 12-годишните момичета. Важно е да се отбележи, че при нито едно от имунизираните момичета, не е съобщено за странични ефекти. Другата целева група са общопрактикуващите лекари и родителите", обясни Тодорова.

Водещи

Най-четени