Как борят агресията в лечебните заведения? 04.11 | 10:45

В Русе са монтирани камери

От iNews.bg

Заради зачестилите случаи на агресия, болниците във Варна и Благоевград са наели охрана и са се оборудвали с паник бутони. В Русе са монтирани камери, предаде БНТ.

Около 200 пациенти на денонощие минават през Спешното отделение на болницата "Света Анна" във Варна. За сигурността на медиците има назначена охрана. Спешното отделение разполага и с паник бутон, свързан с полицията.д-р Калоян Бакалов - началник на Спешно отделение в болница "Света Анна" - Варна: Ако екипът на МВР пристигне преди словесната агресия да е прераснала във физическа агресия, то нещата са под контрол. Но ако нещата ескалират много бързо и няма време за реакция, паник бутонът по-скоро регистрира случая.

Доктор Бакалов смята, че присъствието на полицаи ще намали до минимум случаите на агресия и на саморазправа с лекарите.

В спешното приемно отделение на благоевградската болница са монтирани камери за видеонаблюдение в шоковата зала и мястото където чакат близките на пациентите. Има и система за паник известяване в случай, че възникне инцидент с лекарите, както и охрана, която следи за обществения ред. Преди година заради агресия към лекарите беше поставена врата още на входа на отделението, която се отваря само от персоналад-р Александър Вакашински - началник на Спешно приемно отделение на МБАЛ-Благоевград: Така все пак сме ги дистанцирали, нали влизат придружители, но да кажем, ако те са 5 човека, ще влезе един, не е нужно всички да стоят вътре и да пречат на работата на колегите.

От Спешното отделение казаха, че напоследък тежки инциденти на насилие срещу лекарите е сестрите тук не е имало. Спешно отделение на болница е най-натоварено в почивните дни, когато пациентите не могат да намерят личните си лекари и през нощта.

В Спешното отделени на русенската университетска болница отдавна са предприели мерки за сигурността, както на персонала, така и на пациентите. Защото и тук, както в страната, случаите на агресия над лекари не са изключение. На охранителите се разчита не само да следят за реда, но и да съдействат на болните и техните роднини, когато прекрачат прага на болницата. Има и видеоанаблюдение.д-р Иван Стоянов - изп. директор на УМБАЛ - Русе: Този сектор, целият, както и отделните кабинети, входовете са с видеонаблюдение. Записите се съхраняват около месец и при такива инциденти може да се види кой скандал как е възникнал, какви са действията на човека, който е създал неуредици… От доста време в болницата има и пряка телефонна линия с дежурния на РДВР.

В момента се изгражда и системата на паник-бутоните, които ще бъдат свързани с охраната и полицията.

Водещи

Най-четени