Как да се предпазим от грипа? 23.10 | 13:21

Няколко здравословни навика могат да ни спасят от тежкото боледуване през зимата

От iNews.bg

Грипните епидемии ежегодно тормозят милиони хора по света. Особено през зимата. Студеният сезон всеки път подлага на изпитания имунитета и организма на човека. Всеки има свой метод да се предпазва от зимните вируси и настинки. Едва ли има някой, който по-добре да знае как да се предпази от грипа, от жителите на северните страни. Предлагаме ви съветите на руската лекарка Наталия Суворова, която разказва пред "РИА Новости” кои са най-подходящите методи за превенция.

1. Пийте повече вода!

Световната здравна организация препоръчва жените да изпиват по 2.7 литра вода на ден, а при мъжете дозата трябва да бъде с литър отгоре. Което обаче не означава, че вода трябва да се консумира насила. Тялото ни е способно да извлича вода от различни храни и напитки. Например в ягодите, киселото мляко, броколите има 80% вода. В хляба и кашкавала пък те са около 30. Освен да помогне за силен имунитет, поддържането на баланса на водата в организма ще запази и кожата, която е склонна да изсъхва през есенно-зимния сезон.

2. Спортувайте!

Нищо не укрепва имунитета така, както физическата активност. Затова и спортът е препоръчителен за борбата със зимните настинки и вируси. Независимо какъв – крос, бързо ходене, ски, плуване, фитнес, списъкът може да бъде безкраен. Само че спортните занимания трябва да са регулярни. Редовната физическа активност стимулира работата на имунната система и увеличава производството на клетки, които убиват вирусите и бактериите.

3. Разхождайте се!

Стресът също е сред основните причини за отслабване на имунитета и хващането на вирусни заболявания. Може да го предизвика натоварване в работата, липса на сън, проблеми у дома и т.н. "Антидотът” на стреса са разходките и слънчевите лъчи. Докато се разхождате, благодарение на излагането на пряка слънчева светлина, организмът започва да произвежда повече витамин D, който подсилва имунитета.

4. Спете повече!

Сънят е предпоставка за здрав организъм. Според изследване на калифорнийски учени хората, които спят по-малко от 6 часа на нощ в рамките на седмица, са 4 пъти по-уязвими и се разболяват от тези, които спят по 7 и повече часове. При липсата на сън организмът не успява да възстанови силите си. А на първо място страда имунната система.

5. Мийте си ръцете!

Честото миене на ръцете е добре известен начин за борба с микробите и вирусите, който хората често пренебрегват. Редовното миене на ръцете по време на грипния сезон и епидемиите намалява риска от разболяване с 45%.

6. Ваксинирайте се!

Научно доказано е, че ваксините срещу грип като цяло са ефективни. А и са достъпни за всеки. Няма аптека, в която да не се продават, а и личният лекар никога няма да откаже да ви имунизира предвид предстоящата зима.

Водещи

Най-четени