Касата орязала парите и на държавни болници 30.12 | 17:49

Директорите на лечебни заведения заедно с БЛС ще заведат иск срещу НЗОК

От iNews.bg

"В навечерието на Нова година не са орязани средствата само на частните и общинските болници, но и на държавните. Техните директори обаче не го казват, защото ги е страх, че ще бъдат уволнени от здравния министър в оставка Петър Москов". Това заяви председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването Стойчо Кацаров в коментар по Дарик по повод намалените болнични бюджети, които според директори на частни и общински болници са орязани с до 15 %.

От касата още преди ден отхвърлиха тази теория като уточниха, че парите за болниците са намалени средно с 2,5% и решението за това е взето на база на новите правила, по които институцията работи. Болнични директори обаче, заедно с Българския лекарски съюз, ще заведат иск, в който ще настояват да си получат дължимото.

"Въпросът с намаляването на средствата се отнася и до държавните лечебни заведения, не само до частните и общинските. И ако тук не са застанали директори на държавни болници, то е само по една причина - защото ги е страх, че ще бъдат уволнени. Москов демонстративно показа как става това с Дечо Дечев и Димитър Димитров. На тези хора им е взет страха. Те няма никога да седнат тук и да кажат каквото и да било срещу политическата власт, защото на 30-ти ще го кажат и на 1 януари вече няма да са директори. В крайна сметка на кого е тази държава? Защо всички ние трябва да търпим това нещо? Защо трябва да позволяваме на някакви негодници, настанили се по някакви глупави правила в надзорния съвет на Здравната каса, да унижават всички нас?", заяви Кацаров.

Председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев има обяснение за разминаването в процентите, с които са намалени бюджетите според директорите на лечебни заведения и представителите на здравната каса.

"Цифрата 15% от това, което успяхме да съберем като данни, не е такава. Това, което касата е изнесла в прессъобщение, че е 2,5 може, но ако 2,5 е намалението това значи, че на някои е много увеличен, за да може да притопи тази разлика с другите, на които е с 10% намален. Всички тези неизвестности нас пак ни връщат в тезата, с която започнах, че законността не се спазва", смята Тотев.

В първите дни на 2017 г. БЛС ще изиска да бъде заплатена 100% от дейността на болниците за 2016 г. и ще заведе иск за неплатени средства още за 2015 г., които са в размер на 51 млн. лв.

"Пак да се върнем на това, че са празници и пак да се върнем на това, че те ни сурвакаха на празниците, но сега пък виждам, се задава скоро ние да ги сурвакаме на изборите", предупреди председателят на Сдружението на частните болници д-р Николай Болтаджиев.

Водещи