Като ви мързи да гледате, пийте поне едно червено вино 20.09 | 11:30

Гроздовата напитка помага при недостатъчна физическа активност

От Антония Михайлова

Хората, които водят заседнал начин на живот, да не пренебрегват чашата добро червено вино.

Хиподинамията нерядко става причина за развитието на различни неприятни болести, а червеното вино съдържа вещества, помагащи на организма да пребори проблемите, предизвикани от недостатъчна физическа активност.

Отрицателното влияние на ограничената двигателна активност се отразява не само на мускулите, но и на състоянието на вътрешните органи и системи – на опорно-двигателния апарат, метаболизма, дихателната система и кръвообращението, нервната система. Безспорно червеното вино не е способно да замени движението за организма, но учените смятат, че гроздовата напитка може да забави разрушителните процеси, възникващи в резултат на хиподинамия.

В доклад, публикуван в FASEB Journal, се разказва да провеждани опити с лабораторни мишки, които били подложени на безтегловност. В храната на всички животни бил добавян съдържащият се в червеното вино ресвератрол. Този антиоксидант, както се оказало, в условията на неподвижност е способен да осигури защита на организма от развитието на инсулинова резистентност, както и от намаляване на костна плътност.

Изследователите препоръчват на всеки, който по различни причини води неподвижен начин на живот, да употребява продукти, богати на ресвератрол. Този мощен антиоксидант с природен произход се съдържа в червеното грозде и червеното вино.

Най-четени