Козметиката се създава, за да помага, а не да вреди 20.08 | 09:47

Да не се поддаваме на истерията по форумите, но да внимаваме в избора си, съветва д-р Демерджиева

От Елена Коцева

Живак в кремовете. Олово в червилата. Живак, кадмий, селен, берилий, никел и др. Периодично във форумите а и в някои женски сайтове се появяват информации, че определен вид или марка козметика е много опасна, тъй като съдържа тежки метали. Това се отнася не само за българското информационно и форумно пространство.

Действително в голяма част от козметичните продукти се съдържат различни елементи. Действително тежки метали се съдържат и в цялата среда, която заобикаля човека.

Тежките метали като цяло са вредни за човешкия организъм и може да доведат до трайни и тежки здравословни проблеми. Особено ако са в големи количества и при директна консумация. Живакът, както е известно, е особено опасен и с необратими последици.

Кадмият също – при продължително въздействие върху човека уврежда костите и бъбреците, а ако ежедневно се поглъща в малки дози води до хронична интоксикация, която завършва със смърт. Оловото от своя страна, освен поражения върху кръвотворните органи, жлезите с вътрешна секреция и др., предизвиква и хронични заболявания в потомството на отровените.

Дали обаче една жена или мъж, които употребяват козметика ежедневно, имат повод за притеснение – разговаряме с д-р Демерджиева, началник отделение "Дерматология" в болница "Токуда", София.

Според нея категорично не е необходима истерия, каквато често може да се види по форумите.

По думите на лекаря в някои от козметичните продукти действително се установява наличие на тежки метали, олово или живак, но най-често тяхната концентрация е минимална или нищожна, за да причинят някакъв страничен ефект. Кожата на възрастния човек има достатъчно защитни механизми и не пропуска толкова лесно тежкия метал, така че той да проникне навътре в организма, да доведе до системно натравяне и да има по-сериозни последици, обяснява Демерджиева. Това може да се случи при една детска кожа, но в никакъв случай при кожата на възрастния.

Като пример тя посочва увреждането на кожата при работещи в професии, които изискват използването на грим – певци, артисти, телевизионни говорители. В миналото професионалната козметика (кремове, руж) е била приготвяна с голямо съдържание на живак, който се използва като консерватор и избелващо средство. Живакът обаче е токсичен, канцерогенен и много често води до преждевременно състаряване на кожата. При такива професии дерматолозите са наблюдавали страничните последствия от използването тази козметика - кожата става като цигарена хартия, изтънява и е прозрачна. В днешно време обаче живакът е заместен с други продукти, които да дадат трайност на козметиката и място за притеснение няма.

Затова и доктор Демерджиева определя като уместни обясненията на производителите на козметика, че някои от продуктите им съдържат "минимални" или "допустими" количества тежки метали.

"Ние хората съжителстваме с тежки метали и не само – те са ни необходими като коензими за нашия метаболизъм и развитие", казва Демерджиева и допълва, че манган може да се намери и в млякото на бебетата. Затова и отказът да се използва козметика заради страх от тежки метали не е оправдан. "Ако тежките метали са в минимални количества и това се следи – категорично няма заплаха за кожата. Това е принцип, който е валиден за много неща, включително и за концентрацията им в медикаменти", допълва Демерджиева.

Тя обаче подчертава, че всеки един козметичен продукт може да предизвика чувствителност на кожата и при следваща апликация да се прояви алергичен кожен дерматит – поява на мехурчета, сърбеж и дискомфорт на мястото, третирано със съответния продукт. Реакцията може да се прояви след 20-тата минути, а може и да е от забавен тип – дори и след 24-тия час. И този тип реакции нямат нищо общо с тежките метали по принцип, а са строго индивидуални.

В такива случаи просто тази козметика трябва да спре да се използва. За това дали е добре да се сменят марките периодично – Демерджиева посочва, че и това не е решение на въпроса с предпазването на кожата – възможно е цял живот да се използва един тип или марка козметика. "Една марка се използва докато работи добре а и нещо, което работи добре защо да се променя. Това се налага в момента, в който се появи подобна реакция, а тя е строго индивидуална."

Все пак доктор Демерджиева е категорична, че козметика, за която може да имаме гаранция, че не е опасна, се намира само в аптеките и е най-добре да се спираме на известни и утвърдени марки.

По думите ѝ все пак сред продаваното в аптечната мрежа има селекция, а и има и някакъв тип гаранция. При положение, че фирмата е известна, тя ни би допуснала имиджът ѝ да се накърни, заради такива пропуски. За да запази името на марката си, контролът при тези продуктие съответно и по-висок.

Но по повод случаите на спиране и изтегляне от пазара на различни марки и продукти козметика, доктор Демерджиева изрази едно съмнение, че това може да се дължи както на залитане в обществото, така и на реакция на конкуренцията. "Изследването за тежки метали е изключително скъпо нещо и то се прави поръчково – това автоматично води към други разсъждения и мисли", каза Демерджиева и обясни, че за момента на ниво лекарска практика не е засичан случай на отравяне или някакви сериозни последствия вследствие на използване на козметика.

В България особено няма нито една лаборатория, която да изследва качествено и достъпно продукти за съдържание на тежки метали. Такива лаборатории има във Франция и Германия, където се изпращат евентуално нашите изследвания.

Иначе лекарката уверява, че на ниво медицина има създадени лостове и механизми, ако се установи проблемна козметика, съответните органи да бъдат сезирани – Министерство на здравеопазването, РИОСВ-та, Комисия за защита на потребителите.

В последните години всичко, което носи етикет "био" започва да става модерно. Затова и попитахме доктор Демерджиева до каква степен според нея биокозметиката е алтернатива.

"Голяма част от колегите сме скептици по отношение на биокозметиката. Това е козметика, която се счита, че е създадена по строго природни закони, но до колко тя наистина е био не е много ясно. Също и доколко, ако е био може да се съхранява във времето. Според Демерджиева нямаме гаранция, купувайки даден по-скъп продукт от биомагазин, че той е по-добър от останалите продукти.

Действителните биопродукти биха били козметичните средства, които се използвали бабите ни и които се приготвят вкъщи. Те обаче са много нетрайни, от една страна, а и съдържат риск от предизвикване на инфекции, тъй като в природните продукти могат да се развъдят бактерии. До този момент няма преки доказателства, че парабените са карциногенни вещества. Парабените, обяснява другата тема по форумите доктор Демерджиева, се използват като консерванти и също могат понякога да дразнят кожата и да доведат до контактен дерматит. Това е най-сериозният им страничен ефект, казва докторът, според който приказките за това, колко те са вредни, са поредната истерия, която набира сила лавинообразно.

Затова и съветът е – избирайте козметиката си с внимание и според индивидуалната поносимост на кожата. "В крайна сметка, една козметика се създава, за да помага, а не да вреди", завършва доктор Демерджиева.

Най-четени