Кой грабна Нобеловата награда за медицина тази година 07.10 | 13:26

Тазгодишните лауреати са трима

От Антония Михайлова

Тазгодишните лауреати на Нобелова награда за физиология и медицина са американците Джеймс Ротман и Ранди Шекман и германецът Томас Зюдхоф, съобщи Nobelprize.org. Отличието им се присъжда за открития, засягащи механизмите на регулиране на междуклетъчните взаимодействия.

Лауреатите за Нобеловата награда за физиология или медицина се определят от Кралския Каролински медицинско-хирургичен институт в Стокхолм, Швеция. Отличията се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември – в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.

Първата Нобелова награда за физиология или медицина е присъдена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг (Германия) "за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането й при дифтерия, с което отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта".

Миналата година Нобеловата награда бе присъдена на Шиния Яманака и Джон Б. Гърдън за открития, свързани със стволовите клетки и клонирането на животни.

Водещи

Най-четени