Кой защитен фактор ще ни предпази от слънцето? 01.06 | 12:54

Лекарите съветват да използваме фактор 30 за по-добра защита от изгаряне и рак на кожата

От Елена Кирилова

Лекари предупредиха, че козметичните продукти със слънцезащитен фактор 15 не предпазват достатъчно кожата, съобщава Daily Mail.

По думите на д-р Айк Айхиначо, редактор на "Drug and Therapeutics Bulletin”, ако хората искат да предотвратят слънчевото изгаряне и риска от рак на кожата, трябва да използват слънцезащитни продукти с фактор 30.

През януари британският Национален институт за здраве и клинични постижения публикува насоки за това как хората трябва да използват широк спектър от слънцезащитни продукти с минимален фактор 15.

Оказва се обаче, че това ниво е твърде ниско и съветите не са съобразени с това как хората действително използват кремовете за слънце.

Фактор 15 предлага целодневна защита, само ако продуктът се нанася обилно. Въпросът е там, че хората, които използват слънцезащитни продукти, слагат много по-малко количество от необходимото и реалната защита, която получават е наполовина, в сравнение с най-добрата възможна.

Според д-р Айхиначо това, че слънцезащитните продукти се стичат по кожата, означава, че те трябва да бъдат нанасяни повторно и то много често.

Покриването на цялото тяло на възрастен човек с необходимия и достатъчно дебел слой изисква около 35 ml слънцезащитен продукт.

Ползването на продукта на всеки два часа според Националния институт за здраве и клинични постижения предполага изразходването на една опаковка слънцезащитен продукт от 200 ml само за 2-3 дни.

Най-четени