Край на болките – учени разработиха суперхапче 06.01 | 12:47

Силното болкоуспокояващо е без странични ефекти и с удължено действие

От Цанка Донкова

Край на болките – суперхапче вече е налице. Американски учени разработват силно болкоуспокояващо без странични ефекти и с удължено действие. То е разработено въз основа на лечебно растение, познато на древната китайска медицина, пише в. Daily Mail.

Екипът на д-р Оливие Сивели от университета в град Ървайн, щата Калифорния, открил активното вещество дехидрокорибулбин (DHCB) в корените на растението Corydalis caseana, което е от семейството на маковите. То има много добри показания като болкоуспокояващо при третирането на хронични болки с не много висока интензивност.

Активното вещество въздейства не чрез морфиновия рецептор, а чрез други, един от които е свързан с допамина, който контролира функциите за наслада и възнаграждение на мозъка.

Ефективното болкоуспокояващо е разработено от натурални продукти, изтъква Д-р Сивели. Суперхапчето действа срещу три основни вида болка – тази, причинена от възпаления, невропатичната и тази, позната също като хронична болка.

Откритието било направено, докато били каталогизирани химческите компонентни на лечебните растения в традиционната китайска медицина. Растението Corydalis вирее в централните части на Източен Китай. Китайските билкари от векове събират корените му и извличат полезните им съставки, като ги варят в оцет.

В традиционната китайска медицина тази отвара се използва за облекчаване на различни болки, включително главоболие и болки в гърба, допълва БТА.

Екипът на д-р Сивели установил, че полезната съставка от китайската билка има въздействие, подобно на морфина, но без да причинява страничните му ефекти.

Водещи

Най-четени