Край на тютюневия дим от Деня на детето догодина? 14.12 | 14:46

По изключение пушачите ще могат да палят цигари само в обособени самостоятелни помещения в летищата

От Кремена Бедерева

От 1 юни 2012 г. се въвежда пълна забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места, предлага правителството с промени в Закона за здравето.

По изключение пушачите ще могат да палят цигари само в обособени самостоятелни помещения в летищата, съобщават от правителствената информационна служба.

Идеята за пълна забрана на тютюневия дим не е нова - още миналата година здравният министър  д-р Стефан Константинов искаше да въведе промените, но тогава ресторантьорите се опълчиха на министъра и промяната бе отложена.

Така, де факто, това е вторият път, в който министърът иска налагането на пълна забрана за тютюнопушене в закрити помещения. Ако Народното събрание прие промените в Закона за здравето, от 1 юни догодина това вече ще стане факт.

До момента пушенето е разрешено на определени места, но стига те да са обособени в специални помещения за тази цел, изолирани със специални стени или врати. Задължително трябва да има указателни табели, че в помещението се пуши и влизането на непълнолетни е забранено.

От 2012 г. пушенето ще бъде забранено и в дворовете на училища, детските ясли и градини, специализираните институции за социални услуги за деца и ученическите общежития. Мярката има за цел да намали тютюнопушенето и вредата му за здравето.

Цигарите са основен рисков фактор за възникване на много социално-значими заболявания – онкологични, сърдечно-съдови и белодробни. В тях се съдържат над 4000 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други - канцерогенни, а трети, като кадмия, влияят зле на репродуктивната система. Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година 1,5 млн. души да умират от онкологични заболявания.

Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. В същото време, според изчисления на Световната здравна организация, повече от 40% от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушенето.

Пушенето води и до проблеми при забременяването и раждането. Мъжете, които пушат, имат по-податливи на генетични дефекти сперматозоиди и при тях намалява потентността. При жените цигарите отравят яйчниците, намалят резерва им и увеличават риска от извънматочна бременност, и спонтанен аборт.

"Тенденцията важи за цял свят, тъй като този бич за човечеството се ограничава в пъти", коментира пък премиерът Бойко Борисов след изнесеното заседание на Министерски съвет, което се провежда в Пловдив.

"Забраната ще бъде като подарък за децата в България на техния празник", добави премиерът и изрази надеждата си предложението да бъде прието и от Народното събрание.

"Датата 1 юни не е избрана случайно, тъй като тогава настъпва летният сезон и ще се даде възможност собствениците на заведенията да могат да се адаптират", обясни още Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

Правителството е предложило промяната още преди 2 години, като толерантно е дало гратисен период на ресторантьорите да се приспособят, не забрави да припомни премиерът.

iNews припомня, че 63% от българите искат да бъде въведена пълната забрана за пушене на обществени места.

Това показаха данните на Министерство на здравеопазването след проведена анкета през юни тази година. В подкрепа на забраната се обявиха 80% от непушачите, висшистите и българите над 55-годишна възраст.

Разлика няма в мнението на хората според социалния им статус и населените места – град или село.

Само 37% от пушачите подкрепят въвеждането на пълната забрана за пушене на обществени места.

Голяма част от обществото иска да бъдат намалени рекламите на тютюневи изделия. За ограниченията са се обявили 55% от населението, като 41 % от тях са пушачи.

 

Водещи

Най-четени