Кърлежи пренасят новооткрития китайски вирус "Анушан" в Европа чрез кърлежи 29.07 | 16:41

ALSV засега не се свързва с нищо по-лошо от грипоподобни симптоми при хората, поясняват експерти

От iNews

Според германски експерти шест години след откриването му в Китай вирусът "Алуншан" (Alongshan, ALSV), пренасян от кърлежи, вече се е разпространил в голяма част от Европа, съобщава ДПА.

Вирусът, който не е свързан със сериозни заболявания при хората, е открит в кърлежи във Финландия, Франция, Русия, Швейцария, а сега и в Германия, потвърдиха от Центъра за медицина на пътуванията (ЦМП) в Дюселдорф.

Изследователи от Университета по ветеринарна медицина в северния германски град Хановер откриха доказателства за предаване на ALSV чрез кърлежи на диви животни като елени в северозападната германска провинция Долна Саксония.

"Районите на разпространение на много местни видове кърлежи са се разширили значително през последните години", обясни научният директор на ЦМП Томас Йелинек.

Последните меки зими и по-топли лета са от полза за паякообразните, каза той след публикуването на съответното проучване в научното списание "Майкроорганизмс".

Въпреки това ALSV засега не се свързва с нищо по-лошо от грипоподобни симптоми при хората, пояснява БТА.

Най-разпространеното заболяване, пренасяно от кърлежи в Европа, е лаймската болест, която може да се лекува с антибиотици в ранните етапи. Ранният летен менингоенцефалит (ТВЕ) също е особено разпространен в много райони, но срещу него може да се ваксинира.

Водещи

Най-четени