Лекари, зъболекари и фармацевти обидени на президента 19.09 | 15:01

Съсловните организации се разгневиха, защото не могли да изложат идеите си

От Ивелина Георгиева

Лекари, зъболекари и фармацевти напуснаха недоволни заседанието на Съвета за икономическо развитие и социални политики при президента, защото не са имали възможността да изложат идеите си.

Председателят на Българския зъболекарски съюз Цветан Райчинов заяви пред БНР, че е проявено неуважение към редовите лекари, зъболекари и фармацевти в България.

Той поясни, че не обвинява президента за това, но институцията сериозно трябва да поработи върху своя протокол.

Не може съсловните организации, които са основен партньор на държавата в реализиране на здравните политики, да бъдат оставени на последно място, ако остане време да кажат нещо, възмущаваше се Цветан Райчинов.

С присъствието си на заседанието при президента съсловните организации са искали да разсеят някои митове за здравеопазването, които се носят в България.

Част от тези митове са - "Колко много пари се отделят за здравеопазване и как те ежегодно нарастват. Под 4% от БВП няма страна в Европа, която да заделя за здравеопазване, освен България. Другият мит е за броя хоспитализации - непрекъснато нарастващи. Проблем номер едно на страната са кадрите", посочи Райчинов.

Освен диалог, какъвто се заявява от управляващите трябва да има и конкретни действия, коментира Борислав Миланов от Българския зъболекарски съюз. "Иначе, за съжаление, по стара българска традиция, парата ще отива само в свирката", допълни той.

"Предполага се на един консултативен съвет да се изказват експертите, а не хора, които си правят пиар. Около час и половина слушахме само това! При регламент от по 3 минути, министърът на здравеопазването говори около 15 минути и не каза нищо, неизвестно на мен, каза Мирослав Нанчев, от Фармацевтичния съюз.

Той посочи, че последната идея на здравния министър е аптеките да могат да работят и без присъствието на магистър фармацевт, срещу което от съсловната организация категорично се противопоставят

При откриването на заседанието президентът Росен Плевнелиев заяви, че България има шанс да получи много повече средства за здравеопазване от европейските кохезионни фондове.

Най-важното в плана за здравеопазване е да бъдат изяснени приоритетите, за да сме наясно, за какво ще са ни най-необходими тези средства, смята държавният глава.

Според Плевнелиев здравната реформа със сигурност ще е една от условностите за отпускането на средства от Европейския съюз.

Президентът не пропусна да припомни, че България е на последно място по качество на здравеопазването в класация, включваща 34 европейски държави.



Водещи

Най-четени