Лекари искат дискусия за приемането на единна здравна стратегия 01.09 | 17:33

Районната колегия на Българския лекарски съюз във Велико Търново смята, че лимитите в болничната и доболничната помощ са тежък удар за системата на здравеопазването

От Елена Кирилова

Районната колегия на Българския лекарски съюз във Велико Търново предлага дискусия по изработването и приемането на единна здравна стратегия, която да бъде съобразена с програмата на СЗО "2020", съобщава БТА.

От съюза изпратиха до медиите декларация, адресирана до президента Росен Плевнелиев, до председателя и членовете на Комисията по здравеопазване в 41-вото Народно събрание, до председателя, управителния съвет и районните колегии на Българския лекарски съюз у нас.

Решението да се присъединят към колегите си от София, Варна, Пловдив и Враца лекарите са взели по време на разширено Общо събрание на районната колегия на БЛС във Велико Търново.

Лекарите твърдят, че са се обявяват против представения "Проект на принципи за формиране на прогнозни обеми дейности на лечебни заведения за болнична помощ за 2013 г." на НЗОК.

Те настояват управителният съвет на Българския лекарски съюз да изпълни вменените му от устава и закона съсловни задължения, така че да отстоява категорично позициите на по-голямата част от лекарското съсловие у нас.

От колегията твърдят, че са против нарушаването на принципите на здравното осигуряване и нарушаването на правото на избор на пациента, което е гарантирано от Конституцията.

В декларацията лекарите посочват, че лимитите, въведени в болничната и доболничната помощ, както и постоянно променящите се правила и нормативни документи са нанесли тежък удар на системата на здравеопазването в страната.

Водещи

Най-четени