Лекарите отново се готвят да протестират 31.03 | 10:05

Този път недоволството им е провокирано от дефицита в Здравната каса

От Теодора Кокаланова

Щe има нови лекарски протести през май, ако не се реши проблемът с дефицита в Здравната каса. Решението за национална стачка е взето на последния съвет на Българския лекарски съюз. Медиците настояват за среща с управляващите за обсъждане на мерки в здравеопазването.

В средата на годината се очаква дупката в бюджета на Касата да е между 200 и 300 млн. лв. За запълването й лекарите предлагат държавата да изплаща пълни вноски за всички лица, които се осигуряват служебно (деца, държавни служители, военни и т.н.) – така както го правят работодателите и работниците. 

Анализ на Българската стопанска камара показва, че всяка година около половината от близо 9-те милиарда лева за здраве се усвояват само в Пловдив и София, а основната част от парите се изплащат на големите лечебни заведения.

Така малките, които не получават пари за спешна помощ и за интензивно лечение, изпадат в абсурдната ситуация колкото повече работят, в толкова по-голям разход да затъват. От Стопанската камара предлагат лечебните заведения, които имат договор с НЗОК и които получават други публични средства, да работят без печалба.

На срещи с управляващите лекарите и бизнесът ще предложат осигурените лица да спрат да плащат за тези, които не се осигуряват, а това да стане задължение на държавата, информира NEWS7.

Водещи

Най-четени