Лекарите призоваха медиите за търпение 02.12 | 15:18

„Наричат ни убийци, бяла мафия, престъпници“ – с тези думи започна председателят на БЛС

От iNews.bg

"Наричат ни убийци, бяла мафия, престъпници" – с тези думи започна председателят на Български лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов пресконференцията в БТА по повод лекарските грешки.

Средната майчина смъртност в България през 2009 г. е 4 родилки, през 2008 г. – 5. 13 жени на 100 000 раждания почиват, според данните на СЗО. Майчината смъртност в Австрия и Белгия на 100 хил. раждания е 5, във Франция - 8, в Гърция - 9, във Великобритания - 12, в Румъния - 27, в САЩ - 24, в Турция - 23, а в Афганистан  - 1400, посочи д-р Райчинов.

До момента, за 2011 г. у нас са починали 6 родилки, а през последните 2 г. има 5 присъди за отнемане на лекарски права за 1 до 3 години, допълни още д-р Райчинов.

"Не се оправдаваме и не мисля, че има за какво. Ние не сме божества или извънземни, нищо човешко не ни е чуждо – случват се грешки. Лошото е, когато е направена от некомпетентност – тогава няма прошка", категоричен беше той. Според него населението е изпаднало в стрес и отказва да бъде лекувано заради новините в медиите и паниката, която е създадена. Той апелира за търпение – когато излезе експертизата и ако има доказана вина, виновният ще понесе своето наказание, убеден е той.

Председателят на етичната комисия на БЛС проф. Милан Миланов каза, че "ние говорим като български лекари, ние ще издържам на натиска на властта, на министерството, на НЗОК, на медиите – ще издържим, но в тази игра съзнателно или не, медиите включиха пациентите".

"Няма държава, в която да съществува сегашната ситуация, в която е България. Във всяка болница идва черна седмица – седмицата на поредиците", възмути се той. Подобно на д-р Райчинов, проф. Миланов също се обърна към медиите: "Ние, лекарите, сме само носители на медицината, унищожавайки носителите на медицината, идват знахарите – това ли търсим", риторично попита той. Според него в България в момента е създадена обстановка, в която се унищожава медицината.

"Показахте една жена, която родила вкъщи 6 деца – тя не е коза да ражда сама, ние не сме в XIX в.", възмути се за пореден път проф. Миланов. Той припомни няколко случая, при които пациентите са отказали лечение, защото са били уплашени от новините по медиите и е последвал фатален край. Според него е тотално е прекъсната връзката между болничната и доболничната помощ. "Медицината в България няма да умре, но ако притискате нейните носители, нищо добро не ни чака", обобщи още той.

"Когато се натрупа напрежение, някой трябва да опере пешкира", смята пък проф. д-р Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина". "Не мислете, че всичките сме безкритични – напротив, но за съжаление, невинаги може да се избегне смъртта. В повечето случаи е направен оптимума, за да се избегне фатален край", обясни от своя страна той. "Всяко стадо има мърши."

Според ген. Стоян Тонев, директор на Военномедицинска академия (ВМА) пък, когато говорим срещу лекарите, това не е справедливо не само спрямо гилдията, но и спрямо пациентите. Подаването на оставката на директора на Първа АГ-болница д-р Костов след смъртта на родилката беше морален жест, но най-малко той е виновен, категоричен беше ген. Тонев.

Дори директорът на ВМА му е предложил работа в болницата. "Проблемът е друг. Тази кампания не е опасна толкова за лекарите – ние сме до известна степен защитени, недосегаеми, но представете си обикновения лекар, който работи в едно градче, в едно село на какво е подложен той – най-малкото на едно пренебрежение", уточни още той.

"Как може при това ниво на апаратура, инфраструктура да се говори за лекарски грешки – вижте с какви инструменти се оперира, с какви апарати - има цели райони, където няма рентгенови апарати", възмути се ген. Тонев. Призивът му беше по-малко да се критикуват лекарите, а да се критикува системата и да се направи така, че тя да бъде работеща система.

"Това е страшното – липсата на апаратура, и затова трябва да се говори и пише, всичко останало е следствие", смята ген. Тонев. Той разказа как в доста европейски страни в болниците работят българи, като даде пример с Белгия и Франция. "Броят на смъртните случаи е един от показателите, че една болница е добра, т.е. тя приема спешни случаи", уточни още той.

Според директора на ВМА изборът на екип е дискриминация, лоша система и обида за лекаря. "Защо беше въведен избор на екип?", попита риторично той, като обясни, че причината е била, че министърът е нямало как да вдигне заплатите на лекарите и се е опитал да го направи чрез това. Но това е довело и до съответно отношение на пациента.

Има 16 000 проверки на прокуратурата на болници за 2011 година, от които 104 са преминали в досъдебно производство, съобщи още ген. Тонев. "Вместо да критикувате един лекар, дайте 100 лева в неговата болница – това повече ще помогне", призова още той.

Мнението си за лекарските грешки изрази и проф. д-р Тодор Чернев, зам.-председател на дружеството по акушерство и гинекология. "За първата половина на годината в България починаха две родилки при раждане. Майчината смъртност е една величина, която през последното десетилетие се движи около 10 родилки на година. Тревожно е наистина, че 4 родилки починаха за по-малко от месец и в такава обстановка трудно се работи.

Това създаде една атмосфера не само между лекарите, но и между пациентките", обясни той. Според него бременните са много уплашени, това е една психоза, която не трябва да се допуска, това се отразява върху развитието на плода, върху работата на акушеро-гинекологичните болници в страната. Той призова медиите да помогнат да се спре тази психоза, която възниква.

Най-четени