Лекарите са подценили положението при смъртта на 52-годишна жена от Своге 17.05 | 14:57

Здравният министър лично разпореди проверка на случая

От Ивайло Ачев

Дежурният лекар не е придружил жената, починала в линейката при транспортиране от Своге до София, съобщи днес в парламента министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, предаде БТА.

Атанасова разпореди проверка в Центъра за спешна медицинска помощ - София-област, след сигнал от близки на пациентката.

Според заключенията на комисията, която е извършила проверката, лекарят е подценил опасността от рязко  настъпване на критично животозастрашаващо състояние, което изисква бърза и адекватна медицинска намеса. Освен това санитарният автомобил не е бил окомплектован с необходимата медицинска апаратура, въпреки че е имало работеща апаратура във филиала за спешна помощ.

Комисията препоръчва на директора на Центъра за спешна медицинска помощ - София-област, да предприеме дисциплинарно производство и да наложи дисциплинарно наказание за неизпълнение на задълженията. Друга препоръка е да се изготви писмо до всички центрове за спешна медицинска помощ за обща проверка на апаратурата и указание задължително  да придружават пациент при транспортирането му.

Здравният  министър Десислава Атанасова заяви също, че лично ще поиска обяснение от директора на Спешна помощ - София-област.

Водещи

Най-четени