Лекарите свършват до 5 години! Една трета се пенсионират 16.02 | 15:20

Медици в университетите – много, но и европа е гладна за 1 милион доктори

От iNews.bg

След 5 години в България ще настъпи истински глад за лекари. Причината е, че между 30 и 40% от българските лекари ще се пенсионират до тогава и няма да има кой да ни лекува, въпреки че университетите ни бълват всяка година множество млади медици. Те обаче предпочитат да емигрират в Европа, където дефицитът за лекуващи доктори достига 1 милион души. Това обяви ректорът на Медицинския университет във Варна проф. Красимир Иванов на срещата на ректорите на медицински висши училища с образователния министър Николай Денков, предаде Дарик.

Ръководствата на ВУЗ-овете се обединиха около идеята, че за да бъдат привлечени повече студенти, трябва да се запази балансът между прием и финансиране. Според проф. Иванов проблемите в системата на обучение на медицинските кадри са много, но пък желаещите да учат за лекари също са много.

"Определено медицината е търсена и то обективно, защото има дефицит от над 1 милион лекари в Европа. За нашата страна той е още по-голям. Наблюдава се застаряване на съсловието. След пет-шест години около 30-40% от работещите лекари ще се пенсионират. Това е огромен проблем и затова трябва да бъдем подпомагани и насърчавани", предупреди ректорът на Медицинският университет във Варна.

Той обясни, че има огромен интерес към медицинските ВУЗ-ове от страна на младите хора, за едно място кандидатствали по 8-10 души. Проф. Същото се наблюдава и при чуждестранните студенти – по трима кандидатстват за място в български медицински университе.

Служебният министър на образованието похвали обучението в медицинските университети у нас, подчертавайки, че то е "на високо ниво". Само в два университета за медицински кадри се наблюдавало намаление и то под 1% на финансирането, а във всички останали медицински висши училища субсидията за календарната година е увеличена.

"Финансов проблем за медицинските университети няма, важно е през следващия период да видим как да използваме наличните ресурси, за да можем да развием и другите висши училища с техните направления", каза проф. Денков. Той каза, че предстои среща между него и здравния министър Илко Семерджиев, на която ще бъдат обсъдени механизми за задържане у нас на студентите, завършващи медицина. Според Денков част от мерките могат да бъдат специални стипендии и стажове за младите медици.

Водещи

Най-четени