Лекарите у нас - недоволни от заплатата и стреса 05.04 | 11:09

Най-недоволни от заплатата се оказват лекарите от Сърбия

От Кремена Бедерева

59,5% от българските лекари са недоволни от заплатата си, като 72,6% се оплакват от стреса на работното място. Това показват данните на Международния проект Healthgrouper, който обяви сравнителни данни от регионалното проучване направено в страните от Югоизточна Европа на тема "Удовлетвореност на лекарите от работата им".

Мнозинството от лекарите в България, Сърбия и Македония са недоволни от заплатите, стресът на работното място, липсата на реформи, малкото общо удовлетворение от работата и отношението на обществото и медиите към лекарската професия.

В анализа на отговорите като най-недоволни от заплатата се оказват лекарите от Сърбия - 69,1% от анкетираните сръбски лекари, най-недоволни от реформите, които се провеждат в здравеопазването са лекарите от България - 87,2%, докато по отношение на фактор, който се отнася за статута в обществото най-недоволни са лекарите от Македония - 55,9%.

59,5% от българските лекари са недоволни от заплатата си, като 72,6% се оплакват от стреса на работното място, показват още данните. 

Ниските месечни доходи са общ проблем на лекарите от региона. Също така, свръхнатоварването с административни процедури е проблем, който преобладава при лекарите и в трите страни. Партийната заетост увеличава недоволството между лекарите, работещи в държавния здравен сектор в Македония и Сърбия, а лекарите от България акцентират на отсъствието на ясна визия за развитие на здравната система.

Лекарите от България и Македония са недоволни от статуса, който имат в обществото, както и от отношението на медиите, за които смятат, че са генератори на общата негативна представа за лекарската професия, показват още данните на Healthgrouper.

За лекарите, които работят в частното здравеопазване в Сърбия голям проблем е неговата пълна маргинализация и неравностойното положение по отношение на държавния здравен сектор. За разлика от Сърбия, частният здравен сектор, въпреки че се сблъсква с предизвикателства, е много по-развит в България и Македония, и частично внедрен в системата на социално здравно осигуряване.

Водещи

Най-четени