Лекуваме хипертонията със сок от червено цвекло 16.04 | 16:00

Все още не е доказан дългосрочният ефект от консумацията

От Елена Кирилова

Можем да се справим с хипертонията, ако пием по чаша сок от червено цвекло веднъж на ден. Това твърдят британски учени, цитирани от Daily Mail.

според тях всекидневната порция зеленчуци е изключително полезна и в това число сокът от цвекло също помага за подобряване на здравословното състояние.

Той съдържа средно около 0,2 грама нитрати. Това е съпоставимо със съдържанието на една зелена салата или на две грудки цвекло.

Учените твърдят, че в организма нитратите се превръщат в химично вещество, наречено нитрит. В кръвта пък се преобразуват в азотен окис, който разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвоснабдяването.

По думите на автора на изследването проф. Амрита Ахлуолия от Лондонската медицинска школа екипът бил много изненадан, че малкият нитрат може да даде толкова големи резултати. Проблемът е, че все още не се знае дали ефектът от консумацията на сок от червено цвекло е дългосрочен.

В проучването са участвали 8 жени и 7 мъже, които били с кръвно налягане 140-159 mm Hg. Те не приемали никакви лекарства срещу хипертония. Вместо това изпивали по 250 милилитра сок от цвекло или вода на ден.

Хората, които приемали сок, са намалили систоличното и диастоличното си налягане, т.е. горната и долната граница, средно с 10 пункта. Дори след като съдържанието на нитрати в кръвта се върнало към предишните си нива, преди изпиването на сока, налягането се запазило в по-ниските си стойности.

Най-силно изразен ефект е регистриран след 3-6 часа, но и след 24 часа също е бил налице.

Учените настояват да помним, че е необходимо да консумираме повече плодове и зеленчуци, предаде БТА. 

Водещи

Най-четени