МЗ: Има пари за лекарства за онкоболните 02.08 | 13:34

Според здравното министерство, болниците са усвоили половината от парите си до момента

От Кремена Бедерева

До днес - 1 август, тази година са усвоени половината от средствата за медикаменти за онкологични заболявания, показват анализите на Министерството на здравеопазването (МЗ).

През тази година за медикаменти за онкологични заболявания бяха отделени 107 млн. лв. или 12% повече, отколкото през миналата година. От тези средства за първите 7 месеца са изразходвани половината.

Това означава, че за останалите 5 месеца всички лечебни заведения разполагат с достатъчно средства за медикаменти както за досегашните пациенти, така и за нови.

При нужда и след съответните анализи МЗ би могло да направи преразпределение на средствата, обещават от здравното министерство.

iNews припомня, че отговорът на МЗ идва дни, след като столичната болница "Царица Йоанна" обяви, че спира приема на нови пациенти за химиотерапия. Посочената причина от страна на болничното заведение бе именно липсата на средства.

Според здравния министър д-р Стефан Константинов обаче това е единичен проблем, а в останалите болници в страната няма проблем с лекарствата за онкоболните.

"ИСУЛ има увеличение с 30% на приетите болни, не им стига капацитетът да могат да обслужват. Няма никаква драма, на другите места могат да обслужват. Така, че хората, които са започнали там лечение ще могат да си го получат”, обяви пред бТВ здравният министър.  

В началото на годината с мотива пациентите по-бързо да получават медикаментите за своето лечение Министерството на здравеопазването взе решение някои от лекарствата за редки заболявания, хормонална терапия при онкологични заболявания, както и за пациенти след трансплантация да се заплащат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Останалите препарати за редица онкологични заболявания и за диализно лечение ще се набавят чрез търгове в лечебните заведения, в които се отпускат. От министерството обясниха, че тези медикаменти се прилагат само в болнично лечение и не могат да бъдат плащани от касата.

Оказа се обаче, че това не е съвсем така, защото имаше препарати за онкоболни, които бяха посочени за болнично лечение, а то реално е амбулаторно, обясни тогава Теодора Захариева от Българския пациентски форум. Тя даде пример с 20-минутни вливания, които в момента се водят болнично лечение.

Водещи

Най-четени