Марихуаната сериозно застрашава психичното здраве 02.03 | 11:03

Най-голям е рискът, ако започнеш да пушиш още като дете

От Ивета Бебова

Употребата на марихуана като тийнейджър увеличава риска от развитие на психични заболявания в по-късна възраст, установи екип от учени от Германия, Холандия и Великобритания.

Изследването беше публикувано във вестник Independent.

Отдавна съществува спор каква е връзката между пушенето на марихуана и психическите разтройства – дали самото пушене ги предизвиква, или просто хората с такива проблеми посягат към наркотика, за да се "излекуват" сами.

Изследването е проведено върху 1900 души на 14-годишна възраст, те били проучвани в продължение на 8 години.

Имало хора, които не използвали марихуана в началото на изследването, но после започнали, което увеличило шанса да развият психоза или депресия. Но анкетираните, които пушели трева още в началото на изследването, тоест докато били едва на 14 години – са най-застрашената група. При тях вероятността от психически разстройства е изключително висока.

"Употребата на марихуана е рисков фактор за развитието на тежки психически заболявания", заключили в края на изследването учените.

Не били открити никакви доказателства в полза на втората теория, че хората, предразположени към психоза, започват да ползват марихуана, за да се излекуват с нея.

"Това изследване добавя допълнителна информация към вече доста солидните доказателства, че продължителната употреба на канабис увеличава риска от психически симптоми и заболявания", допълва професор Робин Мърай от Института по психиатрия в Лондон.

"Това проучване е едно от 10-те по тази тема, всички те сочат едно и също нещо. Доказват, че тези, които пушат марихуана, започват да показват психически симптоми само няколко години след започване на употребата. Тези хора са изправени пред опасността да развият тежки заболявания като психоза и шизофрения", добавя професорът.

Учените не са отговорили на въпроса дали различните видове канабис като скънк или хашиш, носят по-голям риск от психически заболявания.

"Това изследване е изключително важно. То дава сведения, че употребата на марихуана е рисков фактор за психическото здраве и подлага на дебат законовите мерки спрямо марихуаната и нейната легализация", заяви Питър Киндерман, професор по клинични психология от Университета в Ливърпул.

Водещи

Най-четени