Минералната вода не винаги е полезна 03.01 | 13:05

За поддържане на водния баланс в организма на всеки половин час следва да се отпиват по две глътки вода

От iNews

Минералната вода не винаги носи пози на организма ни. За това разказва пред "Вечерняя Москва” известеният руски лекар-диетолог Елена Соломатина.

Тя пояснява, че минералната вода условно може да бъде разделена на трапезна и лечебна, като последната е силно минерализирана.

Т. н. лечебна минерална вода от своя страна се дели на алкална и киселинна и по думите на лекарката трябва повишено внимание при употребата й, като в никакъв случай не трябва да се пие от здрави хора, а само по лекарско предписание.

При язва или гастрит пък не бива да се употребява алкална вода, заявява лекарката, допълвайки, че при проблеми със стомашно-чревния тракт вреда може да нанесе дори обикновената газирана вода, тъй като газовете в нея дразнят лигавицата.

"Ако има възпаление, положението се влошава. Затова при проблеми с хранапровода или стомаха не трябва да се пие каквато и да е вода, обогатена с въглероди”, смята Елена Соломатина.

Диетологът напомня, че за поддържане на водния баланс на всеки половин час следва да се отпиват по две глътки вода. "Ако не пиете вода цял ден, а след това наведнъж изпиете половин литър, клетките ще усвоят толкова, колкото приемат винаги, а излишъкът от вода ще бъде изхвърлен от организма”, обобщава тя.

Източник: vm.ru

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени