Можем да преборим грипа с кисело зеле, прополис и... още нещо 21.01 | 10:00

Ако четирима се заразят с вируса, само един ще боледува – така че без паника, съветва експерт

От iNews.bg

Вярвате или не, но в миналото народът е преборвал грипа с туршии и кисело зеле. Това е бил единственият начин за снабдяване с витамини.

Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в ефира на Нова телевизия.

"Важен е и витамин D, за да произвеждаме антитела. През зимата възрастните трябва да приемат по четири капки на ден, 10-20 дни”, допълни експертът. Можем да разпознаем грипа по симптомите – кашлицата и болките в ставите настъпват за броени часове.

Добре да се използват маски за предпазване, но най-важното е организмът да има силна имунна защита.

"Грипът е много интересно заболяване и не може да се определи точно колко души ще се разболеят. Миналата година беше доказано, че ако 4 души се заразят, то само един ще боледува. Повече от 1 500 000 души не могат да се разболеят от грипа, останалите ще имат имунитет. Грипът е опасно заболяване, но не бива да се плашат хората”, обясни експертът.

По думите му тази година за цялата страна последната седмица имаме два пъти по-малко болни, отколкото миналата година. "Паниката е много голяма, защото хората започнаха много да разбират от футбол и грип”, пошегува се експертът.

Същевременно в ефира на TV7 проф. Христо Мермерски – един от най-отявлените привърженици на природната медицина, посъветва да не ходим при джипито, а още при първите симптоми да си направим тампони с прополис, които да поставим в носа, а с друг тампон да почистим устната кухина.

Нужните витамини можем да набавим, като си направим салата от морков, слънчогледови семки, зехтин и ленено масло. Тази енергийна бомба не само укрепва силите на организма при борбата му с грипа, но и действа противораково, категоричен е проф. Мермерски.

Проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология пък каза, че грипът не е най-опасното заболяване за човека, но е най-масовото.

Новият щам "Тексас" е включен в противогрипната ваксина, така че и тази година няма да бъдем изненадани с нещо необичайно, каза проф. Кожухарова.

Тя напомни, че в аптеките се продават противогрипни препарати, които трябва да бъдат прилагани още при първите симптоми, но не и преди консултация с личния лекар. Ако настъпят усложнения, непременно трябва да бъдат назначени антибиотици.

Водещи

Най-четени