Музикалната терапия работи дори според науката 23.04 | 12:19

Ново изследване подкрепя схващането, че музиката може да влияе положително на задоволството от живота и непукизма от смъртта

От Кирил Русев

Слушането на религиозна музика се асоциира със спад в страха от смъртта и покачване на общото задоволство от живота, самочувствието и усещането за контрол над собствената съдба сред възрастни християни. Асоциациите важат както за мъже, така и за жени и са валидни за представители на всички прослойки на обществото, стига да е задоволено изискването за християнска вяра. Това гласят резултатите от ново изследване, публикувано в научния журнал The Gerontologist.

Данните за изследването за изведени на база национално допитване в САЩ, обхващащо англоговорящи жители на страната на възраст над 65 години, които "практикуват християнство" по време на провеждането на анкетата или са били християни в някакъв момент от живота си. Това са общо 1024 души.

Проучването е провокирано от факта, че в САЩ, както и в много други западни държави, религията е важен социоемоционален ресурс, който се свързва със сравнително по-добро умствено здраве. А резултатите от него действително потвърждават, че музиката, вдъхновена от вярата, може да бъде извор на психологическо добруване в по-късна възраст.

По-конкретно, слушането на госпел се асоциира с по-малко притеснения по отношение на сетния час и повече чувство за контрол върху живота на човек. Това е особено важно за онези възрастни хора, които живеят сами, страдат от някаква форма на обездвижване и нямат достатъчно средства, за да се включват активно в по-формалните аспекти на социалния живот.

Участниците в изследването са запитани колко често слушат религиозна музика (в това число и госпел) по скала, варираща от "никога" до "по няколко пъти дневно". Страхът от смъртта, задоволството от живота, самочувствието и чувството за контрол са измерени в зависимост от това доколко респондентите са склонни да се съгласят със серия от твърдения. Някои от тях са "Трудно ми е да приема, че ще умра", "Това са най-хубавите години от живота ми", "Отнасям се положително към себе си" и "Нещата, които ми се случват в живота, зависят от мен".

Е, за никого не е тайна, че за разлика от България САЩ е една силно религиозна държава, но важното в случая е следното. Вярвате ли (независимо дали в Господ или в нещо положително по принцип), това може да има голям ефект върху начина, по който възприемате себе си и заобикалящия ви свят. Ако асоциирате дадена музика с хубавите неща, в които вярвате, то редовното й слушане определено може да наведе мислите ви в една по-позитивна посока и да направи живота ви далеч по-лесен. Неслучайно съществува една сентенция, че животът е 10% в нещата, които ни се случват, и 90% в начина, по който реагираме на тези неща.

Водещи

Най-четени