Мъжете наравно с жените са отговорни за стерилитета на двойките 10.12 | 14:21

Във все още патриархалното ни общество мъжката импотентност е тема табу

От Андриян Георгиев

Около 50 на сто от причините за стерилитета при семейните двойки се дължат на мъжкия фактор, за който се оказва, че при лечението трябва да преодолява и голяма психологическа бариера. 

Това съобщи на форума "Здраве и репродукция" в Добрич д-р Маргарита Монастирска, медицински директор на ин витро клиниката "Олимед" във Варна. 

На форума, организиран от сдружение "Зачатие", бяха представени най-новите методи в лечението на безплодието. 

Д-р Монастирска коментира, че при консултациите на жени, които не могат да имат деца, съпрузите често отсъстват и силният пол се оказва не толкова силен.

По думите ѝ страната не прави изключение от световната тенденция на увеличаване на аномалиите на репродуктивната система на новородени момченца.

При придобития стерилитет на мъжете най-честата причина са възпалителни заболявания. При 61 на сто от пациентите с т.нар. азооспермия има необратими патологични изменения и те са насочени към програмите за донорство или осиновяване на дете, показват резултатите от проучване на клиниката сред повече от 60 пациенти в продължение на година. 

През консултативния кабинет по стерилитет в Добрич в последните две години са преминали 177 семейни двойки с  репродуктивни смущения, които са повече от едно на сто от населението на общината, съобщи д-р Борислав Бонев, цитиран от БТА.

Водещи

Най-четени