НЗОК заплаща над 300 продукта за лечение на онкологични заболявания 23.01 | 16:41

Така касата гарантира правата на пациентите

От Мая Александрова

Националната здравноосигурителна каса заплаща 328 продукта за лечение на онкологични заболявания, с което гарантира правата на пациентите.

От 1 февруари ще има и три нови молекули (медикаменти), вписани в Позитивния лекарствен списък. Това съобщиха от пресслужбата на НЗОК по повод становище на омбудсмана Константин Пенчев.

Становището беше публикувано по-рано днес и е по повод жалба на пациенти с онкологични заболявания, провокирана от промяна в Наредбата за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран в бюджета на НЗОК. Според становището след промяна в наредбата "НЗОК ще заплаща с едногодишно закъснение новите лекарства за лечение на онкологични заболявания, като по този начин се забавя достъпът на болните до нови терапии и закъснението може да е фатално за тях".

По този повод от Министерството на здравеопазването също излязоха със становище и увериха, че нито един пациент няма да остане без лечение.

Бюджетът на НЗОК се приема от Народното събрание в края на годината и гарантира основен пакет от здравни дейности, включително лекарствена терапия, регламентирана преди неговото приемане. Всеки непредвиден разход може да доведе до дефицит, посочват от пресслужбата.

От НЗОК припомнят, че от 1 януари е в сила Законът за публичните финанси, който е задължителен
и за НЗОК.

Според него "Разпоредбите на нормативни актове, които предвиждат увеличаване на разходите, намаляване на приходите и/или поемане на ангажименти за разходи/плащания, след като са приети годишните закони за държавния бюджет, за бюджета на държавното обществено осигуряване и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, не трябва да се предвижда да влизат в сила по-рано от изменението им или от влизането им в сила за следващата бюджетна година", съобщи БТА.

Водещи

Най-четени