Над 1000 души чакат за бъбречна трансплантация у нас 06.03 | 17:33

Броят на донорите за миналата година са само двама

От Ивелина Георгиева

Над 1000 души чакат за бъбречна трансплантация в страната. Това каза зам.-министърът на здравеопазването в оставка д-р Минчо Вичев, предаде агенция "Фокус".

Министерството на здравеопазването ще повиши процента на сумата от 30 на 50%, която ще получават лекарите за това, че са кондиционирали донор.

Максималната сума е 7000 лева, което означава, че екипът ще получи 3500 лева, поясни той.

Всеки координатор, който извършва рутинна дейност също ще получава възнаграждение, за да може той и агенцията по трансплантация да е наясно, какво се случва в съответното интензивно отделение и да не се изпуска потенциален донор, допълни заместник-министърът в оставка.

Той посочи, че базите в страната са 24, а около 50 са координаторите.

"Плащането е много важно за тези, които изолират и кондиционират донора, но не трябва да се забравя, че зад всеки донор стоят трима-четирима чакащи пациенти и ситуацията, в която се намира България за трансплантация на бъбречно болни, е отчайваща", коментира Вичев.

Начинът, по който се получават пари за донорство, не може да доведе до спекулации, т.е. да се обявяват за донори хора, за да се получат пари, каза изпълнителният директор на Агенцията по трансплантации д-р Мариана Симеонова.

Тя увери, че се правят поредица от диагностични медицински изследвания за установяване на мозъчна смърт, които са описани в закон.

Хората, които се занимават с доказване на мозъчна смърт, са специалисти. Те са комисия от четирима души, каза още д-р Симеонова.

Според нея лекарите и хората, които участват в извършването на трансплантации трябва да осигурят по-голяма гласност в обществото и да обяснят, каква е разликата между мозъчна смърт и кома и как се доказват двете, за да се има доверие, че няма да бъде обявен за мъртъв човек, който е жив.

Броят на донорите за миналата година са само двама, посочи д-р Симеонова.

Водещи

Най-четени