Над 50 000 двойки от донорски материал за инвитро процедури 19.11 | 10:56

Даряването на репродуктивен материал у нас е безвъзмездно

От iNews.bg

Над 50 000 двойки с репродуктивни проблеми се нуждаят от донорски материал за инвитро процедури. Това от фондация "Майки за донорството". По данни на Агенцията по трансплантации от началото на годината у нас, репродуктивен материал са дарили 115 мъже и почти 600 жени. От донорски банки в чужбина са внесени сперматозоиди от 132-ма мъже и яйцеклетки от 23 жени. Даряването на репродуктивен материал у нас е безвъзмездно, предаде БНТ.Повече от пет години Албена се опитва да сбъдне мечтата си да има дете. Прави три инвитро процедури, но губи плода, заради заболяване.

Още преди да научи за проблемите на Албена съпругът ѝ е бил донор на сперматозоиди. Двамата чакали повече от година за донорска яйцеклетка. Още при първия инвитро опит Албена забременява. Преди месеци проплаква дъщеря ѝ Мария Виктория.

Жените под 30 години, които заради заболявания разчитат на донорски яйцеклекти се увеличават, а желаещите да дарят репродуктивен материал у нас са малкоВиктория Димитрова - фондация "Майки за донорството": В една Европа донорско инвитро се практикува повече от 30 години, а в България едва сега влиза. Предразсъдъците особено в малкия град са страшни.

Въпреки това от 2014 година до момента с донорски инвитро процедури са родени около 1000 бебета. Жените, които искат да дарят яйцеклетки трябва да са родили поне едно дете и да са на възраст под 34 години. При мъжете възрастово ограничение няма.

СХ: д-р Йосиф Димитров - акушер-гинеколог

"Правим изследванията, дарява. Минава един месец, пак дарява.и т.н. Докато при жените е по-сложнои. Ние на жената, която ще дари яйцеклектки ние правим ин-витро процедура. "

Даряването на яйцеклетки отнема около 14 дни, а разходите за траспорт и прписнати работни дни се поемат от болницата.

Водещи

Най-четени