Надежда за ефикасна ваксина срещу хепатит С 06.01 | 14:39

Изследванията се базират на естествения имунитет, който имат някои хора срещу заболяването

От iNews.bg

Изпитанията на нов медикамент за борба с хепатит С дават много добри резултати, съобщиха от Оксфордския университет. Разработването на медикамента се позовава на естествения имунитет, който имат някои хора и те са в състояние да се преборят с вируса на хепатита.

Изследователите са обнадеждени, че техните анализи ще са в състояние да разработят ваксина срещу заболяването. Ще минат обаче доста години преди реално действаща ваксина бъде разработена.

Хепатит С е инфекция, засягаща черния дроб. Тя се пренася чрез вирус по кръвен път, като обикновено заболяването остава скрито в продължение на години. Много заразени не знаят, че са болни докато не стане много късно, защото заболяването няма никакви симптоми.

Хепатит С обаче е сред основната причина за чернодробна недостатъчност, след което се прибягва до трансплантации на черен дроб.

При някои хора обаче естественият имунитет им позволява да се преборят с вируса на заболяването. Именно това се използва и от изследователите на Оксфордския университет.

 

Водещи

Най-четени