Най-големите врагове на зъбите 13.01 | 15:15

Как да имаме ослепителна усмивка и здрави, бели зъби

От Боян Кърпачев

За да имате ослепителна усмивка и здрави, бели зъби, трябва да имате добри хигиенни навици и много дисциплина. Вашите зъби ежедневно се сблъскват с врагове като храна, напитки и ежедневни навици, които могат да ги увредят в много кратък период от време.

Ето седемте от най-големи врагове на зъбите:

 

 

Пиърсинг на езика

1159054

Обецата за език се счита за готин, моден аксесоар от много хора, но никой не се замисля какво причинява на зъбите. Устната кухина не е място за външни метални предмети и пиърсингът може да увреди емайла на зъбите, което да доведе до допълнителни усложнения.

 

 

 

Лимонов сок


Въпреки че лимоните са богат източник на минерали и витамин C, те са и силна киселина, която разрушава емайла на зъбите и могат да причинят обостряне на чувствителността им към топлина и студ.

 

 

Бяло вино

1159056

Повечето хора вече знаят, че червеното вино причинява промяна в цвета на зъбите и оставя жълтеникави петна, но бяло вино може да донесе много повече вреди. Бялото вино има много по-голяма киселинност, която може да повреди повърхностния слой на зъбите, което от своя страна да доведе до постоянното им оцветяване.

 

Дъвченето на ледени кубчета


За разлика от лимонената киселина, която разяжда емайла, дъвченето на лед може директно да го напука.

 

 

Спортните напитки


Пиенето на спортни напитки след тежка тренировка може да бъде много освежаващо за тялото, но и много опасно за вашите зъби. Те също така съдържат киселини, които предизвикват корозия на зъбите и благоприятстват образуването на кариес.

Лекарствата

Слюнката е предпазител на устната кухина, а лекарства, като тези за лечение на депресия или високо кръвно налягане, съдържат съставки, предизвикващи намаляване на производството на слюнка и устата остава суха. Това може да доведе до увреждане на зъбите.

Водата в басейните

Плуването е много здравословен спорт, защото стимулира мускулите в цялото тяло. Но проблемът не се крие в този спорт, а във водата в басейна, която е пълна с химикали. Смесицата от различни добавки, които поддържат качеството и киселинността на водата, може да повреди предпазващия зъбите емайл.

И не забравяйте да показвате усмивката си по-често!

 

1159055

Водещи

Най-четени