Насърчаваме донорството като Хърватия 06.03 | 10:34

МЗ планира да приложи добрите практики в областта

От Елена Кирилова

Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) предприемат три основни стъпки за увеличаване на донорството на органи в България, съобщават от пресцентъра на МЗ.

На първо място ще бъде ясно дефинирана ролята на координаторите по донорството. Предвидено е повишаване на средствата за тази дейност, както и за заплащането на медиците, които са ангажирани с нея.

Следващата стъпка е изграждането на електронна система между 24-те донорски бази у нас и ИАТ. Благодарение на нея донорите ще могат да бъдат откривани по-лесно и по-рано.

До тези решения се е стигнало след работна среща в Министерството на здравеопазването, на която са присъствали международни експерти в областта на донорството и трансплантациите, заместник-министърът на здравеопазването на Хърватия д-р Мирела Бушич и проф. Франсис Делмонико, който е председател на Международното дружество по трансплантация.

Българите, включили се в срещата, са заместник-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев, д-р Мариана Симеонова, директор на ИАТ, националният консултант по трансплантология проф. Никола Владов, секретарят на Дружеството по трансплантология доц. д-р Крум Кацаров, координатори по донорство и експерти от МЗ.

Новите стъпки ще помогнат на България да приложи добрите хърватски практики в областта на насърчаването на донорството и развитието на трансплантационната дейност.

Водещи

Най-четени