Натровените с китайско деца са в добро състояние 18.04 | 10:25

Деветокласниците си поръчали ориз със зеленчуци и спагети. Приети са в русенската болница

От Кремена Бедерева

Четири деца са настанени за лечение в русенската болница с оплаквания за повръщане и гадене, след като са яли ориз със зеленчуци и спагети от китайско заведение за бърза закуска в Русе.

Това каза за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града д-р Маргарита Николова. Сигналът в РЗИ е постъпил вчера по обяд (17 април).

Учениците са в девети клас в професионалната гимназия по дървообработване в Русе. Те си поръчали китайска закуска по телефона - ориз със зеленчуци и спагети със сос. След като хапнали от храната, едно от децата започнало да повръща, а другите се оплакали от гадене.

От русенската болница обясниха, че в инфекциозното отделение са приети общо шест деца със симптоми на неуточнено към момента хранително бактериално отравяне, като две от тях са отказали болнично лечение, а останалите четири са били настанени в отделението.

Към момента състоянието им е подобрено, като вече нямат оплаквания от гадене, повръщане и болки в корема, но остава общият дискомфорт. Те ще останат за наблюдение и лечение, като се изчакват и резултатите от взетите им проби.

Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Атанас Атанасов заяви, че са взети хранителни проби, които са изпратени в акредитирана лаборатория в Шумен.

Заведението е временно затворено до изясняване на случая.

Д-р Николова обясни, че в заведението е имало приготвени 27 порции ориз със зеленчуци и 33 порции спагети, като при пристигане на инспекторите не е имало количества от тази партида. Към момента не са постъпвали други оплаквания за хранителни натравяния.

Водещи

Най-четени