Нациите по света  се хранят все по-нездравословно 19.02 | 16:00

Било констатирано, че хората били все по-гладни за нездравословни ястия

От Беатрис Николoва

Здравословните диети, включващи все повече плодове и зеленчуци, непрекъснато се множат, но в глобален план хранителните режими на нациите по света непрекъснато се влошават в 197 страни по света, установи изследване, цитирано от АР.

Международен екип анализирал 320 хранителни режима в периода 1990-2010 година, за да се види колко често хората консумират 17 от най-разпространените здравословни храни и напитки и нездравословните им еквиваленти.  

Било констатирано, че въпреки нарасналия прием на пълнозърнести храни и рибни  продукти, хората били все по-гладни за нездравословни ястия от веригите за бързо хранене. Изследването било финансирано от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и от британския Медицински изследователски съвет.

От проучването ставало видно, че по-възрастните хора се хранят по-здравословно от младите, а жените - по-здравословно от мъжете. Най-добри резултати при хранителните режими били постигнати в Монголия, Южна Америка и страните от Карибския басейн.

Страните, които трябва да намалят нездравословната храна, включват Босна, Армения и Доминиканската република. В САЩ картината била доста разнообразна. Наблюдавал се ръст на консумацията както на здравословните, така и на нездравословните храни. Оказало се, че Западът е един от лидерите в консумацията на нездравословните храни и по неговите стъпки са тръгнали страни като Китай и Индия. 

Най-четени