Нобеловата награда за медицина - за стволовите клетки 08.10 | 14:09

Шиния Яманака и Джон Б. Гърдън спечелиха за клетки, които могат да бъдат препрограмирани

От Кремена Бедерева

Новите носители на Нобеловата награда за физиология или медицина са японският учен Шиния Яманака и британският Джон Б. Гърдън.

Те спечелиха наградата за откритието за стволовите клетки, които могат да бъдат препрограмирани в плурипотентни клетки. Изследванията на учените са свързани със стволовите клетки и с клонирането на животни, съобщава Reuters.

Двамата ще поделят паричната награда от 8 милиона крони или 1,2 милиона долара.

Чрез препрограмирането на клетки "учените създадоха нови възможности за изследване на заболявания и развиване на методи за диагноза и терапия", съобщи Нобеловият комитет.

През 2011 г. Нобеловата награда за медицина спечели Брус Бойтлер от САЩ, Жул Хофман от Люксембург и Ралф Стайнман от Канада за революционните им изследвания в областта на имунната система.

Стайнман получи наградата посмъртно, въпреки че правила, приети през 1974 г., не позволяват на Нобеловия комитет да връчва наградите посмъртно, освен ако смъртта не е настъпила след обявяването на наградата.

Ралф Стайнман почина на 30 септември, а комитетът обяви наградата, без да знае за кончината му.

Носителите на наградата тази година ще получат отличието си на официална церемония в Стокхолм на 10 декември, в деня на годишнината на създателя на наградата Алфред Нобел, починал през 1896 г.

Водещи

Най-четени