Нова здравна заплаха за света - неизвестен щам нелечима гонорея 07.07 | 14:07

Мутиралият супермикроб се предава полово, антибиотици не му действат, алармира СЗО

От iNews.bg

Поне трима души в света са заразени с напълно нелечимия "супермикроб" гонорея, който може да предадат и на други хора по полов път. Това съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс. Щамът е диагностициран на най-малко трима инфектирани - в Япония, Франция и Испания. Няма известен на лекарите антибиотик, който може да ги излекува.

Експертите на СЗО твърдят, че е "само въпрос на време" антибиотиците против гонорея да станат безполезни. Те посочиха информация от изследвания, които разкриват "много сериозна ситуация по отношение на форми на полово предаваната болест, силно резистентни към лекарствено лечение".

"Гонореята е много умна болест. Всеки път, когато използвате нов вид антибиотик, за да я лекувате, тя придобива резистентност към него", каза специалистът по човешко възпроизводство Теодора Уи.

СЗО е изчислила, че 78 милиона хора се заразяват с болестта всяка година. Засега в света има 3 специфични случаи на гонорея, против които антибиотиците са безсилни. Те са в Япония, Франция и Испания.

Учените казаха, че има спешна необходимост от нови лекарства и нови методи на лечение, така че резистентността към наличните медицински средства да бъде забавена възможно най-много.

Изследване по програмата на СЗО за мониторинг на устойчивостта на бактерията е установило, че от 2009 до 2014 г. тя е изградила резистентност към първото ниво на антибиотично лечение - към Ciprofloxacin, и е увеличила устойчивостта си към друг антибиотик - Azithromycin, както и към широкоспектърните Cephalosporins.

В повечето страни широкоспектърните антибиотици са единствените, които осигуряват ефективно лечение на гонорея. Въпреки това от 50 страни вече съобщават за устойчивост на бактерията и срещу тях.

Водещи

Най-четени