Нова надежда в борбата срещу полиомиелита 27.10 | 10:33

Нова ваксина създава 30% повече антитела

От Елена Коцева

Експерти от Световната здравна организация (СЗО) обявиха за успешна крачка при създаването на ваксина срещу полиомиелит.

В редица страни изследванията са показали положителни резултати, които дават надежда за намаляване на риска от заболяването с повече от 90%. Създателите на новата ваксина се надяват с усъвършенстването й да постигнат пълна защита от вируса, който засяга главния мозък и предизвиква трайни увреждания и парализа.

Новата ваксина вече започва да се доставя в Афганистан, Индия и Нигерия – държави, в които заразяването все още е сериозна заплаха. Ваксината се прилага вече не чрез инжектиране, а чрез приемане на капки. И при новия метод се налага повторна ваксинация около 30 дни след първата, която трябва да се направи веднага след раждането, пише БиБиСи.

Резултатите обаче при кръвни изследвания за антителата показват 30% по-голяма успеваемост на новия медикамент.

Благодарение на кампаниите за масова имунизация в световен мащаб случаите на полиомиелит са сведени до 1606 (от 350 000 годишно в средата на 20 век). Едновременно с това обаче се забелязва тенденция опасният вирус да се появява в страни, които преди това са обявили пълна победа над заболяването. Така например през май 1997 година имаше два случая в Русия, а през 1999 година заболяването бе регистрирано и в Индия.

Успехът на фармацевтичната разработка идва в момент, когато финансирането на нови програми заради икономическата криза е сериозно намалено.

Водещи

Най-четени