Нова неврохирургия за 2,5 млн. лв. във Варна 11.10 | 16:18

Модернизирани са и отделенията по ортопедия и травматология, клиниките по нефрология, диализа и токсикология и по вътрешни болести

От Кремена Бедерева

Около 2,5 милиона лева са инвестирани в новата неврохирургия на университетската болница "Св. Марина" във Варна. Отделението бе открито официално днес (11 октомври) в присъствието на министъра на здравеопазването Стефан Костантинов, информира БТА.

Неврохирургията разполага с уникални за страната ни апарати. Цялата техника е последно поколение и е на европейско и световно ниво.

Според министъра подобни стъпки ще позволят българите вече да получават качествено медицинска помощ в родината си, а не да се лекуват в чужбина.

Заедно с неврохирургията днес в болницата бяха официално открити отделението по ортопедия и травматология и модернизираните клиники по нефрология, диализа и токсикология и по вътрешни болести. И трите звена са снабдени с модерна апаратура, като ортопедията разполага с инструментариум за имплантиране на всички типове изкуствени стави.

Изпълнителният директор на лечебното заведение доц. Жанета Георгиева посочи, че общият размер на инвестициите е 6,5 милиона лева. Средствата са от собствени приходи.

Георгиева уточни, че откриването на отделенията е част от честванията по случай 25-та годишнина на болницата. Тя посочи, че "Св. Марина" няма абсолютно никакви задължения и е единствената лечебница в страната, сертифицирана на две нива от Европейската асоциация по управление на качеството

След тържеството министър Константинов коментира, че университетската болница във Варна ще стане и много мощен център за лечение на онкологични заболявания. По думите му това ще се случи през 2013 г., като за целта ще бъде доставена и необходимата апаратура.

"Работим по модернизирането на спешната помощ и се надявам към края на 2012 година да има вече конкретни резултати", допълни Константинов.

Водещи

Най-четени