Нова схема за източване на пари в Здравната каса 23.03 | 15:26

Онкоболен е пациент на две болници едновременно

От Теодора Кокаланова

Пациент е открил схема за източване на пари в Здравната каса. Оказва се, че две болници могат едновременно да получават пари за лечението на пациент.

Това твърдят близки на мъж, който e с онкологично заболяване. Той постъпва за поредната терапия в частна болница. Според документите трябва да остане 3 дни.

"На следващата сутрин ми звънна в 9 сутринта и ми казва, че сестрата му е казала да си събира багажа и да освободи леглото, защото им трябва", обяснява дъщерята на възрастния мъж. 

Роднините му не успяват да стигнат навреме, за да го приберат и мъжът излиза пред лечебното заведение да чака такси. Тогава обаче той припада и от удара получава тежка травма на главата. Очевидци търсят помощ в лечебното заведение, откъдето отговарят, че не предлагат такава услуга. 

В крайна сметка зашиват раната на болния мъж в "Пирогов” и дъщеря му го прибира вкъщи.

Според епикризата пациентът е напуснал частната болница не след няколко часа, а чак на третия ден. От лечебното заведение твърдят, че той бил настанен не по клинична пътека, а за клинична процедура, която продължавала само 4 часа.

От Здравната каса провериха случая. Оказа се, че болницата е отчела като извършена не само процедура, а цяла клинична пътека, за която трябва да получи няколко хиляди лева.

Тепърва случаят ще се проверява детайлно. От касата припомнят, че при всяко съмнение за нарушения можем да сигнализираме в районните поделения на фонда, предаде Нова телевизия. 

Водещи

Най-четени