Нови, шокиращи разкрития за тютюнопушенето втрещиха учените 11.10 | 12:30

Ето защо трябва да спрете незабавно

От iNews.bg

Рисковете за здравето от тютюнопушенето са по-сериозни, отколкото хората смятат, предаде ДПА, позовавайки се на австралийски изследовател.

Добрата новина е, че ако се откажат от вредния порок през 20-те или 30-те си години, пушачите могат да си спестят 90 процента от допълнителния риск в сравнение с индивидите, които никога не са посягали към цигара.

"През 60-те години на миналия век казвахме, че пушенето е като хвърляне на зар с оглед на това дали ще ни убие или не.

По-късно го сравнявахме с хвърляне на монета. Сега установихме, че две трети от смъртността при настоящи пушачи се дължи на вредния порок", казва Емили Банкс, ръководителката на изследването от Австралийския национален университет.

Проучването е обхванало 200 000 австралийци над 45-годишна възраст и е най-голямото по рода си за южното полукълбо, разказва БТА.

Резултатите от него са сходни с тези, получени в американски и британски изследвания.

Авторите на настоящото проучване са установили, че пушенето на 10 цигари дневно удвоява рисковия фактор. За хората, които изпушват по 25 цигари на ден опасността е четири пъти по-висока.

"Няма граница, под която не съществува риск. Добрата новина обаче е, че отказването от цигарите на която и да е възраст понижава риска, но колкото по-рано човек се пребори с вредния порок, толкова по-добре", казва Емили Банкс.

Най-четени